Нема дивљих свиња заражених афричком кугом у Прокупљу


-У ловишту Ловачког удружења „Топлица“ у Прокупљу нема појаве дивљих свиња заражених афричком кугом, а ово подручје спада у ред умерено ризичних подручја за појаву те болести, казао је управник ловишта Владимир Лазић.
Према његовим речима, у складу са наредбом Министарства пољопривреде о начину на који се поступа према популацији дивљих свиња, које су најчешћи преносиоци ове опасне и веома заразне болести, Ловачко удружење „Топлица“ спроводи превентивне активности.
Тако се у циљу превенције предузимају све мере, како заштите, тако и раног откривања евентуално заражених животиња.
-Ловочувари свакодневно врше мониторинг дивљих свиња, обилазе подручје на којима су оне настањене и у случају да примете нешто сумњиво у њиховом кретању и понашању, предузимају прописане мере, каже Лазић.
Како је нагласио, на појаву болести код јединке може да укаже њена тромост и успорено кретање, али је најпоузданији доказ појава више угинулих јединки код којих се анализом ткива са сигурношћу утврђује зараженост.
-Наши ловочувари имају задатак и да означе те сумњиве примерке који се превентивно, ради контроле издвајају из крда и одстреле, истиче он.
Лазић наглашава да до сада на прокупачком подручју није уочен ниједан сумњив примерак, као и да је број одраслих јединки дивљих свиња у овом крају недавно редукован у последњој ловној сезони која је трајала до 31. децембра прошле године.
Тада је у организованом лову одстрељено 60 дивљих свиња, чиме је уједно испуњена и квота Министарства пољопривреде да се број дивљих свиња у Србији смањи за 70 одсто.
Министарство пољопривреде донело је наредбу о одстрелу дивљих свиња како би се спречила појава афричке куге, опасне болести животиња, на основу које би се у наредна четири месеца популација дивљих свиња код нас смањила на трећину.
Тај хигијенско-здравствени одстрел неће угрозити њихов опстанак, тврде из Министарства и наводе да је та мера неопходна како би се што више редуковао број евентуалних преносилаца вируса афричке куге.
Како наводе, Управа за шуме контролисаће терен, нарочито на простору Баната, где су и забележени први случајеви оболевања.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*