Смањен број незапослених у Прокупљу


У циљу реализације програма и мера активне политике запошљавања, предвиђених Програмом рада за 2019. годину, Национална служба за запошљавање расписала је јавне позиве и конкурсе за текућу годину.
Нова запошљавања ове године омогућена су спровођењем јавних радова на којима се ангажују незапослена лица, програмом запошљавања приправника са средњим и високим образовањем, као и програмом стручне праксе и стицања практичних знања.
Инвалидна лица која су на евиденцији незапослених, ове године добиће запослење у оквиру програма јавних радова, а опредељена су и средства за рефундацију трошкова особама са инвалидитетом које се запошљавају под посебним условима. Субвенције су намењене и за зараде инвалида из категорије лица која су без радног искуства.
Јавни позив за доделу субвенција упућен је и послодавцима, за лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима, као и за програме обуке која се спроводи на захтев послодаваца.
-У Прокупљу, као и у целом Топличком округу смањен је број незапослених лица у односу на претходну годину. Од 7.300 незапослених у Прокупљу, сада је на евиденцији НСЗ око 5.700, што значи да је за трећину смањен број оних који траже посао, истакао је сарадник НСЗ Жарко Стојановић.
Како истиче, смањењу броја незапослених допринеле су бројне активности везане за активну политику запошљавања, тако да је током прошле године око 1000 лица обухваћено тим мерама, за које је утрошено око 130 милиона динара.

1 Коментар

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*