Неопходна сарадња воћара и пчелара

?????????????????????????????????????????????????????????


Цветање појединих воћних врста, а то се првенствено односи на вишњу и шљиву, условило је и њихову заштиту.

-Савремена пољопривредна производња, због већих приноса, захтева и употребу заштитних хемијских средстава, изјавила је саветодавац за заштиту биља у Пољопривредно стручној и саветодавној служби у Прокупљу Ивана Обрадовић и додала да прекомерно и неконтролисано третирање воћних засада има за последицу уништавање пчелињих друштава.

Пчеле имају позитиван утицај на повећање родности по основу већег броја опрашених цветова и заметнутих плодова. Опрашивањем смешом полена са већег броја цветова добијају се крупнији, интензивније обојени и правилно обликовани плодови, односно плодови веће тржишне вредности.

Према њеним речима, у науци је доказано, а у пракси потврђено, да пчеле као опрашивачи имају незамењиву улогу и пресудан утицај на број и квалитет заметнутих плодова, што знатно утиче на економичност воћарске производње.

У периоду интезивног третирања у засадима воћа, неопходна је сарадња воћара и пчелара. На основу важећих законских прописа, пољопривредници су у обавези да о планираном третирању биљака и воћа препаратима отровним за пчеле, обавесте пчеларе у свом окружењу у пречнику од пет километара.

-Код нас не постоји пракса изнајмљивања пчелињих друштава, као у развијеним земљама. Воћарима се препоручује да у фази цветања не користе инсектициде, а да фунгициде, који нису отровни за пчеле, примењују у вечерњим сатима, рекла је Ивана Обрадовић и додала да је у интересу и воћара и пчелара да међусобно сарађују ради обостране користи.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*