Обележен Светски дан Рома, циљ: побољшање услова живота ромског становништва

Поводом обележавања Светског дана Рома, 8. априла, у Градској кући у Прокупљу је, у организацији Удружења Рома „Царина“, одржана презентација свих активности које су реализоване у циљу побољшања услова живота ромског становништва.

Заменик градоначелника, Мирољуб Пауновић је, честитајући празник Ромима, истакао да је положај Рома у Прокупљу данас на много вишем нивоу и да се у том смислу и даље вредно ради.

-Напредак је видљив у свим сферама друштвеног живота ромске популације. Велики број ромске деце укључен је у систем образовања. Само у Житном Потоку, Школу похађа стотину ђака, а оно што је за сваку похвалу је да ова Школа постиже запажене резултате на такмичењима. И у области запошљавања остварен је напредак, јер су многе ромске породице збринуте запошљавањем у компанијама “Леони” и “Бизлинк”, рекао је Пауновић.

Како истиче, и у циљу побољшања услова живота у ромским насељима учињено је више него икада до сада.

-Реализовали смо велике пројекте, као што су регулација речног корита Топлице и Стражавачке реке, чиме је трајно решен проблем плављења ромских насеља. У току су и активности везане за изградњу водоводне мреже у Бериљу, канализационе мреже у Солунској улици, као и санација депоније, што ће допринети да Роми у Прокупљу живе још боље, истакао је Пауновић.

Захваљујући доброј сарадњи ромских организација и локалне самоуправе, успостављени су контакти са многим донаторима Европске уније, што значи да ће за реализацију започетих пројеката бити довољно средстава из тих фондова.

Прослава Светског дана Рома била је прилика да члан Градског већа за просвету, омладину и спорт, Маја Ранђеловић, награди најбоље ученике.

Овом приликом, она је истакла да локална самоуправа настоји да сваки бољитак прво осете деца. Честитајући им празник, већница је деци уручила књиге и пожелела им да и даље постижу запажене резултате током школовања.

У Прокупљу Роми чине 10 одсто од укупног броја становника. Заступник ромске популације, Саша Алишановић је истакао да сви постигнути резултати остварени су добром сарадњом са локалном самоуправом и добрим комшијским односима и да се људи не деле по националној припадности, већ на добре и лоше.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*