Ниво Топлице низак за ово доба године

 

Иако је ове зиме снег падао и нагло се топио у више наврата, а било је и кишовитих дана, ниво реке Топлице је у опадању, саопштили су данас из Републичког хидрометеоролошког завода Србије.

Према њиховим речима, ниво реке Топлице на мерној станици код села Пепељевац надомак Куршумлије данас износи 45 центиметара, што је пет пута мање од границе редовне одбране од поплава која на тој реци износи 220 центиметара.

Ниво Топлице је на граничном минимуму за ово доба године, што указује да снег на високим планинама још увек није почео да се топи.

Ове године, житељи Прокупља могу да буду мирни кад су падавине у питању јер је изградњом насипа на реци Топлици и Стражавачкој реци у Прокупљу проблем плављења приобаља трајно решен путем пројекта “Побољшани услови живота Рома у Прокупљу“, чија је вредност 1.263.000 евра.

Изградњом тог насипа на Топлици, у дужини од 225 метара, и Стражавачкој реци, од 160 метара, трајно је решен проблем плављења насеља Мала Губа и дела индустријске зоне где се налази фабрика „Леони“, која упошљава око 2000 радника.

Ради се о првој фази великог пројекта, који финансира Европска унија, преко Министарства финансија и Министарства грађевине уз суфинансирање „Србијаводе“.

У другој фази пројекта, биће изграђено 10 монтажних кућа за најугроженије породице у насељу Мала Губа.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*