Нова знања за већу и квалитетнију пољопривредну производњу

Регистровани пољопривредници имају жељу и потребу да стекну нова сазнања из свих грана пољопривреде. Локална самоуправа придаје велики значај развоју и унапређењу пољопривредне производње, што је веома важно, обзиром да је топлички крај махом пољопривредни.

Ово се чуло данас, на предавању за прокупачке пољопривреднике, које је организовала Пољопривредна стручна служба Прокупље.

Ова предавања организују се већ осам година у оквиру Зимске школе за пољопривреднике.

-Локална самоуправа придаје велики значај развоју и унапређењу услова рада и живота на селу, као и унапређењу пољопривредне производње. Због тога је потребно да се стичу нова знања и вештине, ради примене нових технологија и стандарда у пољопривредној производњи, удруживање пољопривредних произвођача, формирање задруга, обнова пољопривредне механизације и друго… Због тога је неопходан трансфер знања, како би наши пољопривредници применили нове технологије, стандард безбедности и исправности производа, потребне агротехничке мере, мере заштите биља, изјавио је заменик председника општине Прокупље Мирољуб Пауновић и додао да је изузетно значајно што су саветодавци ПСС током ове године одржали разна предавања и тренинге у многим сеоским срединама, не само на територији општине Прокупље, него и у другим топличким локалним самоуправама.

Говорећи о значају добијања статуса града, Пауновић је нагласио да ће бити издвојено и више средстава за мере руралног развоја и мере субвенција у пољопривреди.

-Од 2015. године из општинског буџета издвајала су се одређена средства за пољопривреду. Због наслеђених дугова, она нису била довољна. Добијањем статуса града, више ће се издвајати за развој и унапређење пољопривредне производње и сеоску инфраструктуру, изјавио је он и додао да ће одређена средства бити намењена за младе брачне парове и младе пољопривреднике који живе по селима, подстицај предузетништва у пољопривреди и смањење утицаја ризика.

Вршилац дужности директора ПСС Прокупље, Дејан Тонић, нагласио је да је добро што се овом предавању одазвао велики број прокупачких пољопривредника који су заинтересовани да новитете из појединих пољопривредних грана примене на својим газдинствима.

-Велику помоћ у организовању ове Зимске школе, као и предавања по сеоским месним заједницама у Топлици, имамо од стране руководства општине Прокупље. На тај начин, истакнут је значај ове гране привреде, истакао је Тонић и додао да су саветодавци спремни да дају стручне савете и помогну сваком регистрованом пољопривреднику.

О “Актуелној штеточини нашег подручја у засадима воћа-жилогризу” говорила је саветодавац Ивана Обрадовић, “Аграрној политици са посебним освртом на кредите” Радован Бјелица, “Апликацији пестицида и значају дозе у доброј пољопривредној пракси у заштити биља” Снежана Јовић.

Дејан Тонић одржао је предавање на тему “Примена добре хигијенске праксе у производњи малине”, Милан Тошовић је говорио о “Технологији гајења ораха”, Душан Грујић о “Третирању воћа у јесењем периоду”, а предавач Александар Стевановић одржао је предавање на тему “Аминокиселине у воћарству”.

Пољопривредници су добили хемијске анализе својих земљишта са препорукама ђубрења.

Дејан Тонић је позвао регистроване пољопривреднике да узорке земље са својих парцела доставе у ПСС како би се извршила хемијска анализа која је бесплатна.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*