Нови сјај Културног образовног центра- Интервју са директорком Љиљаном Красић, Културног образовног центра

У Културно образовном центруТоплица“  при крају су радови на уређењу зграде. Иако је доста тога урађено у прошлоj години, са радовима на уређењу зграде и њене спољашности није се стало ни овог лета.

Новим изгледом биће обезбеђени бољи услови  и лепши изглед ове културно образовне установе, која ће почетак нове школске године и своје кориснике дочекати у још лепшем издању. 

Културно образовни центар „Топлица“  у Прокупљу основан је 1958. године од стране Скупштине општине Прокупље и једна је од најстаријих културно-образовних установа на нивоу целе Србије.

Као установа у области неформалног образовања одраслих, бави се стручним оспособљавањем за разна занимањазанимања личних услуга, услуга сервисирањакурсева страних језика и рачунара.

Разговарали смо са директорком Културнообразовног центраТоплица, Љиљаном Красић о уређењу објеката.

 

1. Шта КОЦ може да понуди грађанима?

 

Културно образовни центар „Топлица“ , врши упис  на обуке за стручно оспособљавање лица за преко 150 занимања свих струка (машинске, грађевинске, електротехничке, дрвопрерађивачке, угоститељске, услужне..)

На крају обуке се врши тестирање кандидата и издаје се сертификат о стручној оспособљености, који је признат како у земљи тако и у иностранству.

 

2. Које видове образовања нудите?
 

Културно образовни центар , или како га радије зовемо само  „КОЦ“ има пословну сарадњу од 2002. године са Високом пословном школом струковних студија из Крушевца за звање, струковни менаџер и струковни економиста, а од 2014. године и са Високом школом струковних студија из Београда за Економију и управукао и Средњом пословном менаџерском школом из Крушевца са могућношћу преквалификације, доквалификације и ванредног школовања за смеровеЕкономски техничар, Финансијски техничар и Царински техничар.

Установа је цене школарина прилагодила животном стандарду  и омогућила плаћање у више месечних рата. Поред програма за образовање одраслих  установа има разноврстан програм за децу и омладинушколу: енглеског језика, младих рецитатора, цртања исликања, глуме, манекена и балета.

 

3. Које курсеве нудите?

 

Поред обука стручног оспособљавања КОЦ „ Топлица“, врши и за курсеве енглеског и немачког језика, као и српског језика за странце на свим нивоима од А1-C2.

 

4. Ако се узме период у последњих,нпр. четири године који су напреци и постигнућа у КОЦ-у?

Напреци су у сваком погледу велики, по питању организације посла, по питању уређења, побољшања услова рада, понуда већим спектром занимања, само побољшање услуга клијената и тај одзив….Све је на једном вишем нивоу него што је било. Огромна је разлика, а то говори и о повећању прихода, који се из године у годину знатно повећава. Ако се вратимо у назад пре четири-пет године примећујемо велики напедак. Долазак старних инвеститора отуд је и понуда за нова занимања…Занимања која су била најтраженија прошле године руковаоци парних котлова, руковаоци грађевинских машина, машин-бравара, бравара, заваривача, молере-фасадере,топионичаре, дафтилографе, столаре, руковаоце електо-завариваче, гасно-завариваче, вариоце, метало-глодач,оптичаре, геронтодомаћица.

Да напоменемо, „КОЦ“ , поред Музеја и Дома културе знатно утичу на квалитет културног живота у Прокупљу и како нам наша саговорница каже : “ Тимски рад нас директора институција културе и Општинског већа за културу је сада успешнији него икада и непрестано радимо на побољшању културног живота наших грађана“- казала је Љиљана Красић.

 

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*