Обележен Дан победе над фашизмом у Прокупљу

????????????????????????????????????

Полагање венаца на споменик палим борцима у Народноослободилачком рату, у Прокупљу је обележен 9. мај, Дан победе над фашизмом. У присуству грађана, ученика основних школа, венце су положили представници Града Прокупља, Војске Србије, Полицијске управе, Топличког управног округа, СУБНОР-а, бројних удружења.

Говорећи о значају 9. маја, заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, рекао је да је прошло више од седам деценија када је потписана безусловна капитулација Немачке и када је окончано највеће страдање и уништавање које је људска цивилизација икада видела.

-Током Другог светског рата, који је трајао нешто мање од шест година, погинуло је 55 до 60 милиона људи, а око 35 милиона је рањено. У историјској победи над фашизмом и нацизмом, велики допринос дала је Србија. Не смемо да заборавимо и жртве које је за слободу дала Топлица. Слобода, понос, част, достојанство и јунаштво су кључне одлике нашег народа. Ми смо се и тада окупили око барјака слободе и кренули да непријатеље протерамо из наше родне груде, заштитимо не само свој, већ и друге народе који живе на овим просторима, рекао је Пауновић и додао да је у нашем народу присутна јака антифашистичка традиција, а да су мир, солидарност и толеранција принципи на којима се наше друштво развија.

Девет мај је дан када се обележава и Дан Европе, који је нераскидиво везан са тековинама антифашизма, јер је савремена Европа заснована на основним начелима којима су се водили борци против фашизма и нацизма.

Пауновић је подвукао да је веома важно да се младима скрене пажња колико је битна борба против фашизма и свих облика дискриминације, расизма и нетолеранције.

-Бољи живот грађана, наша је обавеза. Сваки уложени напор, рад и залагање да створимо модеран град, вратиће нам се вишеструко, јер ће Прокупље бити и напредна заједница у којој живе срећни људи, успешни појединци, млади, рекао је Пауновић и закључио да је обавеза свих нас да се залажемо за мир, слободу и толеранцију.

У културном делу програма, учествовао је Дечији хор Дома културе „Сањалице“ и ученици Основне школе „Никодије Стојановић Татко“.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*