Обележена годишњица стрељања мештана Горње Стражаве

 

 

Полагањем венаца обележена је годишњица стрељања мештана Горње Стражаве од стране бугарских окупатора. Венце на споменик стрељаним мештанима положила је делегација СУБНОР-а  Прокупље и Окружног одбора потомака ратника од 1912. до 1920. године.

Евоцирајући успомене на тај догађај секретар прокупачког СУБНОР-а Мирослав Величковић рекао је да су 22. фебруара 1942. године окупатори стрељали 27 мештана Горње Стражаве.

-Током четворогодишње Народноослободилачке борбе окупатори су чинили разне злочине. Један од тих злочина је стрељање мештана у Горњој Стражави. И поред тога што је од овог злочина прошло 79 година он никада не сме да се заборави, изјавио је Величковић и додао да је за слободу од окупатора, коју данас има наш народ, пало много жртава и да је она скупо плаћена.

Према његовим речима младим генерацијама треба да се говори истина о догађајима од 1941. до 1945. године, периода када се наш народ дигао и борио против многих окупатора.

-Добро је да је први час у издвојеном одељењу четвороразредне школе “9. октобар”  у Горњој Стражави био посвећен догађају који се пре 79 година догодио у овом селу, истакао је он и додао да ће СУБНОР и ове године, као и предходних, обележити све значајније датуме из ослободилачких ратова Србије.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*