Обележена слава виноградара у „Топличким виноградима“: Град Прокупље познат по квалитетним винима

Резидбом првих чокота у виногорју „Топличких винограда“ у прокупачком селу Гојиновац, обележена је слава виноградара Свети Трифун. Резидби је, осим радника, присуствовао и парох цркве Св. Архангела Михаила и Гаврила у Конџељу Душан Гагић.
-Колико се воли свој крај, своја вера, традиција и обичаји, најлепше говори пример „Топличких винограда“. Подизањем велелепних винограда, овде се запослило много младих људи који са својим породицама живе у Гојиновцу, Шишмановцу, Доњој и Горњој Коњуши и другим околним селима, рекао је Гагић и додао да ће и ове године Бог и вредне руке радника донети још бољи род и лепо вино.
Подизањем нових засада, пре скоро три године, виногради на плантажама “Топличких винограда“ сада се простиру на површини од 50 хектара. Применом научних достигнућа, нових технологија и стрпљивим и организованим радом, 2018. година остаће упамћена као најбоља година у деветогодишњој производњи вина.

-Прошле године произведено је око 250.000 килограма изузетно квалитетног грожђа, и направило се близу 170.000 различитих врста вина. Пошто су нови засади стигли, очекујем да ове године производња грожђа и вина буде још већа у односу на прошлу годину, изјавио је менаџер у „Топличким виноградима“ Драган Ковачевић и додао да би овогодишња резидба требало да се заврши до краја фебруара или у првим данима марта.
Заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, изјавио је да је наш град, осим многобројних културно-историјских споменика, познат и по производњи квалитетног грожђа и вина.
-Широка лепеза различитих врста вина из винарије „Топличких винограда“ сада се налази на Међународном сајму прехрамбене индустрије „Продекспо 2019.“ у Москви, који траје од 11. до 15. фебаруара. На деветом Међународноим сајму вина, који се од 21. до 24. фебруара одржава у Београду, биће изложена и вина из „Топличких винограда“, изјавио је Пауновић и додао да ова фирма на овај начин представља не само своје винограде, него и Србију, Топлицу и Прокупље.
Према његовим речима, присуство на домаћим и међународним сајмовима је прилика да се многобројни посетиоци увере у квалитет вина из Гојиновца, размене искуства о раду, али и да се успоставе нови пословни контакти са домаћим и иностраним партнерима.
У виноградима ове године планирана је још једна инвестиција. Реч је о изградњи туристичког комплекса у атару села Доња Коњуша.
-Почетком грађевинске сезоне, почињу радови на изградњи ресторана, базена, места за одмор, парка. На овај начин желимо да промовишемо и вински туризам, изјавио је Драган Ковачевић и нагласио да највећи део радова на овом комплексу треба да се заврши до краја ове године.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*