Обука младих за потребе привреде


Град Прокупље, Техничка школа “15. мај”, “Гама консалтинг”, “Чип”, “Агромаркет алати”, “Металург”, “Егзит” и “ТЗР доо” потписали су споразум са Немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ за реализацију пројеката “Подстицање запошљавања младих”.

Циљ овог пројеката је да се развије програм стручног оспособљавања ЦНЦ оператера и успостави Центар за обуку незапослених у Техничкој школи.

-Адекватним опремањем просторија Тренинг центра и набавком ЦНЦ машина за обуку оператера, Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ и Град Прокупље омогућили су успостављање система за квалитетну и професионалну обуку полазника, као и стицање сертификата који је признат од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, изјавио је градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

Члан Градског већа за пројекте, Милош Костић, нагласио је да се овај пројекат реализује уз помоћ Министартва за омладину и спорт, као водећим партнером, и уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства привреде и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

-Сам пројекат намењен је младима од 18 до 35 година. Обука ће трајати до краја децембра ове године. Бесплатну обуку имаће 48 полазника, рекао је Костић и додао да се овим пројектом дошло до  јавно-приватног партнерства и да се водило рачуна о потребама прокупачке привреде.

Вредност пројеката је 138.000 евра, од којих је 50 одсто обезбедио ГИЗ, 10 одсто локална самоуправа, а 40 одсто компаније које су потписале уговор.

Костић је додао да би до средине марта требало да пристигну све машине за обуку у Техничкој школи.

-Пројекат је рађен и уз помоћ Националне службе за запошљавање-филијала у Прокупљу, где смо добили смернице који су кадрови потребни привреди. Обука оператера вршиће се за потребе металске струке, занимања за које су потребе исказали послодавци приватних фирми. Очекујем да ће након обуке, која ће се спроводити у Тренинг центру Техничке школе, највећи број полазника одмах наћи запослење у прокупачким фирмама, изјавио је Костић и додао да је један од стратешких циљева локалне самоуправе да се смањи број незапослених младих лица, а самим тим и заустави миграција становништва из Прокупља.

Костић се овом приликом захвалио директорки Техничке школе “15.мај” Биљани Миленковић која је уступила простор за опремање Тренинг центра.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*