Очекује се рекордан род и добар квалитет грожђа

 

У „Топличким виноградима“, у селу Гојиновац, надомак Прокупља, почела је берба грожђа.

-Ова година је била изузетно добра за виноградаре. Очекујем да овогодишњи род буде већи од 350.000 килограма и производњу од близу 250.000 боца квалитетног вина. За осам година, колико се бере грожђе и производи вино, ова година ће, према првим убраним количинама, бити рекордна, изјавио је менаџер у „Топличким виноградима“ Драган Ковачевић и додао да очекује и добар квалитет грожђа, а самим тим, и вина.

У виноградима, који се простиру на површини од 50 хектара, највише је заступљена аутохтона сорта „Прокупац“, затим „Мерлот“, „Кабернет“,“Пинот“, „Сувињон“ и „Шардоне“.

Говорећи о пласману вина, Ковачевић је истакао да се највеће количине извозе у Кину и Јапан, док су мање количине намењене за тржиште Норвешке, Шведске, Немачке.

 -„Топлички виногради“ су добар пример како се стрпљивим, одговорним и стручним радом, могу остварити добри производни резултати у производњи висококвалитетних сорти грожђа и вина. Ови виногради су по својим досадашњим производним резултатима постали познати не само у Топлици и Србији, него и ван граница наше земље, изјавио је заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић, који је посетио „Топличке винограде“, и додао да је за подизање нових засада винове лозе, куповину опреме и нових машина, Град Прокупље ове године издвојио значајна средства.

-Виногради у Гојиновцу, већ се налазе на туристичкој мапи нашег града. Сада све делегације, без обзира да ли долазе из земље или иностранства, поред многих културно-историјских споменика и знаменитости, желе да посете и ово виногорје, закључио је Пауновић.

У берби раних сорти грожђа, ангажовано је близу 90 сезонских радника.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*