Одржан Светоплички видовдански сабор у Конџељу

У Конџељу је данас одржан 17. Светоплички видовдански сабор, у организацији Топличког управног округа и манастира Топличка Грачаница, а уз суорганизацију Завичајног удружења Топличана у Нишу и Удружења Топличана у Београду.
Сабор је почео литургијом у манастиру Топличка Грачаница, коју је служио епископ брегалнички Марко са свештенством Топличког, Јабланичког и Пиротског округа.
Начелник Топличког управног округа, Милан Аранђеловић, који је и домаћин овогодишњег Сабора, поздравио је представнике цркве,  градоначелника Прокупља Александра Симоновића, представнике општина Топличког округа, војске, полиције и бројне грађане Топлице.-На овај велики празник, на дан исписивања најхрабрије историје, али и највеће погибије српског народа, обраћам се Топличанима, са жељом да, уз обележавање данашњег празника, наставимо да баштинимо традицију и поменемо жртву Лазара и
његових славних витезова. Из тог разлога, данас делимо признања са њиховим именима, рекао је начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић.
Он је изразио задовољство што су се Топличани окупили на овом месту, код манастира Топличка Грачаница, да заједно обележе жртву, али и спасење и слободу Топлице и целе Србије.
-У јуначкој Топлици су се, по неким историјским изворима, делови Лазареве војске причестили уочи Видовдана. То је разлог више да им управо овде, са овога места, сви заједно одамо почаст, нагласио је начелник Аранђеловић.
У наставку саборских свечаности, традиционално су додељене повеље и захвалнице, које је добитницима уручио епископ брегалнички Марко. Повељу „Милан Топлица“ ове године добио је Момчило Чоловић, власник фирме „Чип“ у Прокупљу.
„Царица Милица“ је ове године припала Уранији Петровић, директорки Дома здравља у Куршумлији, док је повељу „Косанчић Иван“ добио Милинко Мики Ђорђевић, хуманитарни
радник, угоститељ и музичар, којег је за ово признање предложило Завичајно удружење Топличана у Нишу.
Организациони одбор Видовданског сабора одлучио је да се повеља „Југ Богдан“ додели Бранку Маслаковићу, а „Бошко Југовић“ Тијани Петровић.


Традиционално на Видовдан, награђују се и ученици основних школа који су аутори најбољих радова на литерарном конкурсу.  Тако су ове године награђени Јасмина Стојиљковић, Јована Контаревић, Александра Јовановић, Емилија Јовановић, Себастијан
Илић, Теодора Динић. Сви ученици чији су радови изабрани, биће награђени излетом до природњачког музеја у Свилајнцу, као и обиласком манастира у том региону.
Након доделе признања, публика је уживала у културно-уметничком програму који је припремио Дом културе у Прокупљу, у сарадњи са општинама Блаце, Житорађа и Куршумлија.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*