Одржана едукација саветодаваца у Прокупљу

 

У организацији Пољопривредне стручне и саветодавне службе у Прокупљу, а под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Института за примену науке у пољопривреди, организована је едукација саветодаваца ПСС из целе Србије, између осталог из Лесковца, Краљева, Неготина, Зајечара, Косовске Митровице, Ниша, Крагујевца, Смедерева, Београда.

Директор прокупачке ПСС, Дејан Тонић, изјавио је да се у области пољопривреде свакодневно уводе новине у циљу производње безбедне и здравствено исправне хране.

-У више од 80 земаља света, са свих континената, у пољопривредној производњи почела је примена ГлобалГАП стандарда. Овај стандард прописује услове производње, механизме инспекције и сертификацију производа, изјавио је Тонић и додао да је због тога неопходна и стална едукација пољопривредних стручњака.

Током боравка у Прокупљу, саветодавци су посетили воћњаке угледног пољопривредног произвођача Ивана Вељковића у селу Грудаш.

–Већ 10 година бавим се предавањима везаним за примену ГлобалГАП стандарда у области воћарства, који данас представљају императив за квалитет. Ови стандарди су првенствено створени како би се потрошачима пружила информација на који начин је произведен одређени пољопривредни производ. ГлобалГАП детаљно прати процес производње где се поштују одређена начела, као што су брига о околини, здрављу животиња, води… Даље, важна је хигијена у руковању пољопривредним производима, сигурност запослених у пољопривреди, начин поступања са радницима током производње, изјавио је предавач Јанош Варга.

Сви саветодавци који су присуствовали едукацији, изразили су велико задовољство организацијом предавања.

Наредно, треће предавање, саветодавци ће имати у Смедереву и Шапцу.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*