Одржана манифестација „Дани поља стрних жита“

У организaцији Пољопривредно стручне и саветодавне службе (ПССС) Прокупље у блачком селу Барбатовац одржани су „Дани поља стрних жита“.
Овој 13. по реду пољопривредној манифестацији, поред блачких, присуствовали су и ратари из прокупачких села Горње и Доње Трнаве, Горњег Кординца, Доње Речице, Доње Стражаве и других .
На огледним пољима престављено је 20 сорти пшенице, тритикала, јечма и ражи углавном произведених на Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду.
-Ова манифестација има за циљ да се ратарима практично
покаже какви висококвалитетни приноси могу да се добију када се на усевима примене све агротехничке и друге мере , посебно током сетвених радова, изјавио је саветодавац за ратарство у ПССС и координатор огледних поља Радован Бјелица.
Он је истакао да се ове године у топличком крају очекују приноси пшенице од око 4.000 килограма по хектару, што је на нивоу вишегодишњег просека, али да ће на парцелама где су примењене све прописане агротехничке мере приноси бити од 10 до 20 одсто већи,.
Такође је нагласио да ће топлички ратари моћи да жању јечам крајем јуна месеца, а пшеницу почетком јула.
Директор ПССС Дејан Тонић захвалио се локалној самоуправи која је обезбедила превоз прокупачким пољопривредницима како би присуствовали овој јединственој
пољопривредној манифестацији .

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*