Нова Индустријска зона угасиће незапосленост у Топлици

Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде, народни посланик из Топлице др Дарко Лакетић и начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић, обишли су место на коме ће бити изграђена Привредна зона „Хисар“ Прокупље. Том приликом, Стевановић је рекао да ће држава, поред помоћи коју чини за изградњу ове зоне, помоћи и у проналажењу инвеститора.
-Министарство привреде финансира 90 одсто, нешто преко 90 милиона, док је учешће Града око 20 милиона. Укупна вредност пројекта је око 110 милиона динара. Ово ће бити само прва фаза, обзиром да Прокупље жели да расте и да се развија, афирмише привредни амбијент, доводи инвеститоре… Зато ће бити неопходно да се Индустријска зона временом шири, што значи да ће у наредном периоду Министарство привреде бити присутно у овом граду. У претходних неколико година, од 2017. године, сваке године, са бар по једним пројектом, били смо присутни у Прокупљу, почев од саобраћајница, инфраструктуре… Радили смо плато испред Дома културе, приступне саобраћајнице према новој пијаци, и све кроз партнерство са локалном самоуправом. Тренутно имамо један програм који Министарство суфинансира, такође у сарадњи са локалном самоуправом, а то је мост на Стражавачкој реци, рекао је Стевановић и додао да када имате овакву локалну самоуправу, која показује иницијативу, одговорност, озбиљност, држава не може да ћути.
-Увек смо спремни да део новца определимо за такве пројекте. Прокупље се у последњих неколико година променило. Деценијама уназад, Топлички округ је био запуштен. Политика, некада премијера, а данас председника Србије Александра Вучића, била је да се однос државе према Топлици, и уопште према југу Србије, промени. Све што се дешавало последњих година у Топлици, Прокупљу је у духу те политике. Топлица и југ Србије, заузеће значајно место на мапи Србије. Ауто-пут, који ће се овде градити, унапредиће овај крај. Индустријска зона такође, као што је Леони променио економску и демографску слику овог краја. Важно је да се тај тренд настави. Индустријска зона биће од великог значаја за Прокупље, али и за Блаце, Куршумлију, Житорађу. Верујем да ће млади људи, младе породице, квалификовани радници, инжењери, економисти, правници наћи своју срећу баш овде, у овој Индустријској зони. До краја године, биће завршена прва фаза, казао је Драган Стевановић.
Народни посланик, др Дарко Лакетић, казао је да ће Индустријска зона решити проблем незапослености у читавом крају.
-Ово је оставарење вишедеценијског сна. Ове године, 22. јуна, у Министарству привреде отварају се понуде за извођење радова на Индустријској зони „Хисар“ Прокупље. Изградња би требало да се заврши крајем године. Задовољан сам што ћемо коначно моћи да инвеститорима понудимо простор који ће бити адекватан, са свим комуналним прикључцима, струјом, водом, канализацијом, интернетом, приступним саобраћајницама. Овде ће бити и петља новог ауто-пута. Пре годину, две, на нашу иницијативу, влада Србије је донела закључак да је Топлички округ, регион од највећег државног значаја. То значи да сваки инвеститор, који дође у земљу, прво добије понуду да дође у Топлицу. Раније нисмо имали шта да понудимо, јер ништа нисмо ни затекли. Купили смо неколико локација, али дефинитивно, најбољи простор биће овај, где ће бити нова Индустријска зона, казао је Лакетић и додао да је план да ова Индустријска зона, угаси незапосленост у Топлици.
-Оно што ће бити пресудно за довођење инвеститора је број радника и висина плате. Тренутно су три фирме заинтересоване, али се надам да ће их до краја године бити бар 10, закључио је народни посланик из Топлице др Дарко Лакетић.
Након обиласка Привредне зоне, Драган Стевановић је на позив Дарка Лакетића, одржао радни састанак са привредницима овог краја, на којем је присуствовала и Весна Вучетић, директор Сектора за управљање ризицима и ризичним пласманима у Фонду за развој, која је говорила о развојним пројектима, инвестиционим кредитима, кредитним линијама, подстицајним средствима за привреднике, а највећи акценат, ставила је на Ковид кредитну линију, за коју је рекла да се одобрава са каматном стопом од један одсто.
Састанку је присуствовао и Дејан Вукотић, директор Агенције за осигурање и финансирање извоза Републике Србије, који се присутнима обратио на тему: спровођење мера Владе, то јест гарантна шема коју Република Србија спроводи у сарадњи са комерцијалним банкама и активности које ова Агенција спроводи током ове кризе.
Састанак је био интерактиван, тако да су прокупачки привредници имали прилику да се лично информишу о битним стварима, везаним за њихов посао.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*