Основци у Товрљану, најудаљенијем селу у прокупачком крају с нестрпљењем очекују полазак у школу

 

 

Ближи се почетак нове школске године, и у условима пандемије корона вируса, ђаци основне школе у Товрљану 25 километара удаљеној од Прокупља надају се да их пандемија неће спречити да поново крену у школу.

-Ситуација са корона вирусом која доводи у питање полазак деце у школу посебно растужује ђаке у овом селу, којима школа представља не само извор знања већ и јединог дружења и забаве, казао је учитељ  Марко Чикарић.

Чикарић, који од поновног покретања школе већ четири године ради у тој школи и сваки дан и по сваком времену до ње путује из Прокупља, добитник је и овогодишње  специјалне “Виртус” награде за филантропију коју додељује Траг фондација.

Награда је уследила због његовог изузетног залагања да се деци у Товрљану створе добри услови за школовање, исти онакви какве имају деца у граду.

-Надам се да ћемо се и овог септембра поново окупити у школи, каже Чикарић и додаје да би то деци у том крају много значило јер је школа за њих много више него за децу у градским срединама.

-Моји ђаци, њих шесторо од првог до четвртог разреда из Товрљана, Трновог Лаза и других околних села немају прилике да се виђају и друже ван наставе пошто су им куће једна од друге удаљене и више километара, тако да за њих посебну радост представља долазак у школу, каже Чикарић.

Уназад неколико година уз велику помоћ локалне самоуправе у Прокупљу и многих донатора он је обезбедио све потребно да школа у Товрљану поново проради након више од две деценије.

Уз помоћ донација успео је да реновира школу, обезбеди ученицима школски прибор, најсавременија наставна учила, интерактивну таблу , компјутер и много другог.

Учитељ Марко свакодневно вози своје ученике који станују у околним селима, од куће до школе и натраг. Ово је посебно значајно и за родитеље и за децу у хладним зимским месецима када планински путеви буду под дубоким снегом.

Ван радног времена, па и викендом набавља лекове и намирнице старијим мештанима села који не могу сами да дођу у град.

Захваљујући њему издвојено одељење ОШ “Светислав Мирковић Ненад” у Товрљану може да се похвали тиме да је једно од ретких сеоских одељења која потпуно личе на одељења у граду.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*