Основне и средње школе прославиле Савиндан

????????????????????????????????????

У свим прокупачким основним и средњим школама обележена је школска слава Свети Сава. Обележавању славе у Школи за образовање одраслих, осим професора, родитеља и ученика присуствовала је и Маја Ранђеловић, а у Техничкој школи “15. мај” Милош Костић, чланови Градског већа Прокупља.

Честитајући школску славу свим ученицима, просветним радницима, васпитачима и стручним сарадницима, Маја Ранђеловић је рекла да је Свети Сава једно од најзначајнијих имена српске историје и културе.

-Данас, више него икад, треба да пратимо Савин пут, да на том путу будемо као он, великодушни и племенити. Славећи Савиндан, чувамо сећања на првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саву. Осам векова касније, имамо задатак да симбол светосавља и љубав према знању пренесемо на ученике и да, обављајући овај племенити посао, поштујемо вредности које је утемељио родоначелник српске духовности и културе, рекла је Ранђеловић и додала да у овим моментима треба да будемо мудри, што је од великог значаја за нашу Србију.

Присуствујући сечењу славског колача у Дому ученика средњих школа у Прокупљу, јереј Немања Симић из цркве Св. Архангела Михаила и Гаврила у Конџељу нагласио је да је ова установа украс, не само Прокупља, него читаве Топлице.

-Свети Сава је наша вечита прича, никад до краја испричана и завршена. У овом велелепном Дому раде добри, вредни и честити људи који васпитавају и уче младе у духу православља. Хвала Богу да се млади све више враћају својој вери и традицији, што обележавају један значајан хришћански празник какав је Савиндан, изјавио је Симић, који је присуствовао и обележавању школске славе у ОШ “9. октобар”.

Честитајући школску славу ученицима основних и средњих школа, наставницима, професорима и стручним сарадницима, домаћин славе у Дому ученика средњих школа, Јелена Вуковић, каже да се овај значајан празник слави у духу православља.

-Ове године установа обележава 60 година постојања и успешног рада. Бити домаћин школске славе у години јубилеја је част и задовољство. Наша обавеза је да учимо младе генерације у духу православља, да иду путем Светог Саве, јер је то најлепши, најбољи и једини пут који треба следити, који доноси резултате, закључила је Јелена Вуковић.

Поводом обележавања школске славе, у свим школама одржан је и пригодан културно уметнички програм.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*