Отворена изложба новинске фотографије “НАТО агресија у 78 слика

У Народном музеју Топлице, данас је отворена изложба новинске фотографије под називом „НАТО агресија у 78 слика“, којом су сачувани од заборава најпотреснији тренуци страдања Србије и српског народа током 78 дана дуге НАТО агресије.

-Изложба је реализована у сарадњи са најистакнутијим фоторепортерима тога времена, са ослонцем на фототеку компаније „Новости“, рекао је директор Музеја у Прокупљу Дарко Жарић.

Он је навео да су се при избору фотографија, аутори изложбе водили највишим критеријумима, опредељујући се за најсугестивније и најсадржајније фрагменте.

У присуству представника Војске Србије, представника прокупачких установа, и ученика петог разреда прокупачке Основне школе “Никодије Стојановић Татко”, изложбу је отворио Светозар Kовачевић, који је од 12 официра и војника, једини преживео бомбардовање Центра везе у куршумлијској касарни 24. марта 1999. године.

Отварајући изложбу, Kовачевић је поручио да осећа потребу да увек и у свакој прилици подсећа на НАТО злочине над српским народом и на погибију његових колега.

Kако је данас речено, суштинска порука изложбе је да је српски народ био недужна жртва велике, осионе политичке и војне моћи земаља Алијансе или такозваног „новог светског поретка“.

Током НАТО бомбардовања, за 78 дана, у Топлици је погинуло 47 цивила, војника и полицајаца, међу којима и једна 11 месеци стара беба.

На Топлицу је бачено седам крстарећих ракета, пет контејнера бомби, 10 напалм бомби, за 33 дана непрекидног бомбардовања, када је током 72 налета авиона, бомбардована 21 локација.

Изложбу фотографија које приказују страдање људи и уништавање добара широм Србије, грађани Прокупља моћи ће да погледају до 30. новембра.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*