Светски дан детета

Светски дан детета се обележава 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана. Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају. Дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета, коју су ратификовале 193 земље, а основни принципи су право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес детета, право на партиципацију као и право на недискриминацију.
Светски дана детета обележава се данас и  потребно је уложити додатне напоре како би се деци обезбедило поштовање и остваривање њихових права.
Као неке од кључних проблема још увек није изграђен ефикасан систем заштите деце од насиља, да нису развијене услуге подршке и помоћи деци са сметњама у развоју и тешко болесној деци, као и њиховим породицама, нити свеобухватан приступ деци која живе и раде на улици као групи која је вишеструко маргинализована и угрожена.

svezadecu.bigz

Влада Србије усвојила Општи протокол за заштиту деце од злостављања и занемаривања и шест година од доношења последњег Посебног протокола, али да процес заштите који су ти документи прописали често не тече на начин који обезбеђује дететову пуну заштиту и рехабилитацију, а мере превенције су недовољне и засноване на повременим активностима, углавном школа.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*