Песма, игра и народна традиција у склопу манифестације „Музеји за 10“

Народна библиотека „Раде Драинац“ и ове године се укључила у манифестацију „Музеји за 10“, која се већ пету годину заредом одржава у нашем граду.

Директор прокупачке Библиотеке, Драган Огњановић је у сусрет 50-годишњици обележавања књижевне манифестације „Драинчеви сусрети песника“, која ће бити настављена у августу доделом песничке награде овогодишњем лауреату, одржао презентацију, којом је подсетио на важност стваралаштва великог песника Рада Драинца.

-Веома је важно да наш град има овакву једну значајну манифестацију са традицијом дугом пола века. Са сигурношћу можемо рећи да нешто овако велико и важно, немају ни неки други већи градови. Поносимо се тиме и настављамо кроз песничке сусрете да величамо лик и дело овог великог песника. Ове године, када обележавамо и 120 година од рођења Драинца, од Министарства културе добили смо новац који ћемо употребити за превођење његовог стваралаштва, истакао је Огњановић, нагласивши да је и учествовање Библиотеке у манифестацији „Музеји за 10“, једнако важно и за „Драинчеве сусрете“, али и сам град, јер се и на овај начин истиче важност и значај њиховог дугогодишњег трајања.

Малу музејску радионицу „Народна ношња мог краја“, јуче су у прокупачком Музеју одржали ученици трећег разреда Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“. Иако то раде редовно и у току школске године, ови школарци су показали велико интересовање за ову тему. Циљ саме радионице, према речима координатора манифестације „Музеји за 10“, Маријане Остојић из прокупачког Музеја, био је упознавање деце са нашом богатом фолклорном традицијом, сликовитом народном ношњом и играма из нашег краја.

-Радионице су најбољи начин да деца науче која је ношња из њиховог краја и како се она чува и негује кроз народне песме и игре, истакла је Остојић.

И концерт најмлађих чланова КУД „Абрашевић“ је био део програма ове манифестације, а у њему су по завршетку радионице „Народна ношња мог краја“, уживали ученици ове Школе. На овај начин су се, гледајући уживо фолклористе, упознали и са играма из нашег краја, које негује и чува од заборава прокупачки „Абрашевић“.

Да су школе увек спремне за сарадњу са установама културе у нашем граду, доказали су и ученици Основне школе „Никодије Стојановић Татко“, који су за љубитеље поезије организовали музичко-поетско вече, на коме су казивали стихове.

После успешно организоване „Погачијаде“ у Пољопривредној школи „Радош Јовановић Сеља“, ученици ове Школе су се представили и својим суграђанима у Галерији „Божа Илић“. Они су на изложби погача и славских колача, одржали и радионицу под називом „Научиле нас баке да украсимо колач“, коју су спровели заједно са професорком Татјаном Ранђеловић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*