„Петак тринаести“ – Празноверје или истина ?

У новија времена, чести су датуми који се доводе у везу са срећом или несрећом,вишим силама које су изван наше моћи и честу иду насупрот нашим жељама и очекивањима, међу њима је свакако и данашњи дан , тј. “петак тринаести”.

Многи верују да се броју 13 приписује да доноси несрећу још од библијских времена. За Јуду, који је издао Исуса Христа, тврди се да је био 13-и гост на последњој вечери па се чак и данас сматра да није добро бити тринаести гост за столом. На Западу, неки чак иду тако далеко да на место бр. 13 посаде лутку или плишаног меду како би се разбила лоша карма најнесрећнијег броја

У скандинавској митологији, једну важну вечеру за богове покварио је 13-и гост, по имену Локи и због тога је читавим светом завладао мрак.

Празноверице у вези с бројем 13 врло су распрострањене и данас – у неким хотелима не постоји соба с тим бројем, многе високе зграде “немају” 13-и спрат већ “скачемо” директно с 12.ог на 14-и а у неким авиокомпанијама су решили да избаце плочицу с несрећним бројем са реда седишта на којем би требало да стоји.

У Великој Британији, петак је дуго био “дан за вешање” јер се управо на тај дан вршила егзекуција свих осуђених на смрт.

На Велики петак разапет је Исус Христ, али се у многим земљама верује да рођене на тај дан прати велика срећа. Управо због те свете везе с петком, морнари ће често кренути на дуга путовања управо на крају недеље.

Веровали или не, комбинација петка и 13. дана у месецу се од релативно скоро сматра симболом велике несреће. Та врста празноверице датира од пре стотинак година, а постоји чак и назив за ту врсту фобије… једино што се можда плашимо да покушамо да га изговоримо…параскевидекатриафобиа

Код нас Срба је пак другачије.

Сваке године „преживимо“ бар један петак 13 и, али у српским крајевима се верује да постоји један дан „гори“ од њега – девети уторак после Божића.

Старо предање каже да је ово дан када разне але, караконџуле и демони излазе из својих склоништа и нападају децу и најслабије.

Због тога мајке на данашњи дан посебно брину о својим малишанима, а најбољи „лек“ од ових злих сила је, верују стари“, бајалица запамћена од давнина – Чува мајка свог јединца сина, од ујемка и од урежника и од жице деветог уторка!

Слично, у неким крајевима се за оног кога прати несрећа каже – Крпила га мајка од ујамка и од урежњака и проклете жице упорнице!

Било како било , веровали или не, уредник овог чланка се данас 3 пута саплео, убо на пилећу кост и посекао бријачем. Засигурно ће , сада већ , сујеверни уредник остати код куће ове вечери, клонити  степеница и мердевина…јер никада се не зна…. а ви ? И  чувајте се….

 

 

2 Коментара

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*