„Пилула за мушкарце“??

Ускоро би се на тржишту могла појавити “пилула” за мушкарце

Изгледа да више нећемо морати ми гутати хормоне. “Антибеби пилула” за мушкарце ускоро би се заиста требала и појавити на тржишту, а наводно неће имати ни штетних пропратних деловања нити хормона. Win-win ситуација!!!

Знанственици са Свеучилишта Monash у Мелбурну, Аустралија, тврде да ће таблета против зачећа за мушкарце – без хормона, бити на тржишту за 5 до 10 година. У супротности од антибеби пилула за жене, код мушке верзије не би требало бити никаквих нуспојава попут губитка либида. Медикамент ће деловати тако да ће спречити транспорт сперматозоида за време ејакулације. Показало се да се кочењем два протеина – који су одговорни за транспорт сперматозоида – може изазвати привремена неплодност код мушкараца. Један од та два протеина већ се дуже време успешно може закочити. Циљ није спречити производњу семена, већ њен пут “према напољу”. Тиме се неће дуготрајно оштетити способност сперматозоида, а не постоји ни било каква друга опасност за здравље – показала су досадашња истраживања.

Нема губитка либида нити других нуспојава

                                                                                

Већ је било доста покушаја да се произведе пилула за мушкарце. Међутим, досад се углавном циљало на “мушке хормоне”, а тиме је и постојао велики ризик од трајне неплодности, губитка либида или деформација код евентуалних каснијих потомака. Код нове пилуле – без хормона, сви ти исти проблеми требали би се избећи. Изјаве попут “Заштита против нежељеног зачећа је женска брига!”, могле би ускоро бити прошлост.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*