Планета се игра са нама?

 

      Након пријатног облачног јутра, град Прокупље и околину је око 10 часова захватило јако олујно невреме са грмљавином. Ова појава је честа последњих месеци. Ако статистички пропратимо температуре и промене времена од почетка године, можемо закључити да се клима и планета играју са нама.

      Температура у марту је имала нагле скокове, од неколико степени испод нуле, до чак максималних 26 степени целзијуса. У првој половини месеца температуре су се кретале изнад уобичајених вредности за зимско доба године. Још чуднија ситуација је била у априлу: од најнижих -7 степени целијуса, до чак максималних 30 степени у неком деловима земље. Наш град је имао јако мало кишовитих дана, али су неке делове земље захватиле јаке временске непогоде.

      Ако упоредимо температуре и временске појаве попут кише и града, март и април су се понашали као прави пролећни и летњи месеци, са изузетно пријатним и топлим данима, док су у мају и јуну преовладавали тмурни, кишовити дани, са смењивањем непогода и сунчаних интервала више пута у току дана. Подсетимо се само колико пута је свануо диван сунчан дан са ведрим небом, а након само неколико сати град упропасти усеве и слисти све пред собом. Што се тиче температура, у току маја није било неких већих скокова кад су температуре у питању, кретале су се између 10 и 30 степени, што су нормалне дневне промене.

      Рекорд у променама је оборио јун, температуре су се кретале од 5 до 35 степени, само у току једног дана. У неким пределима земље у претходним месецима падало је чак и до 100 милилитара кише по метру квадратном. Ако сагледамо све промене времена и разлике у температурама, које нису прилагођене за одговарајуће временске периоде, можемо само да се запитамо шта нас очекује у јулу и августу? И каква ће онда бити зима? Вероватно смо сами криви јер се према природи односимо крајње непажљиво. У једно можемо бити сигурни – планета се игра са нама! Ко зна шта нам следеће припрема – потоп, ледено доба или нешто треће што се можда десило у далекој прошлости а није забележено?

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*