Побољшање услова рада у васпитно-образовним установама

Општина Прокупље је, према речима већнице за просвету и омладину Маје Ранђеловић, у побољшање услова рада у васпитно-образовним установама на територији општине Прокупље, у претходном периоду уложила много, а тако ће наставити и убудуће.

– На територији наше општине тренутно ради 13 васпитно-образовних установа. Од тога су шест основних и четири средње школе, затим Школа за образовање одраслих, Музичка школа „Корнелије Станковић“ и Основна школа “Свети Сава“. Ова школска година је била изузетно динамична у инвестиционом улагању, али и у образовно-васпитном процесу, рекла је Ранђеловић.

Она је навела да је локална самоуправа подједнаку пажњу посвећивала и школама у граду и онима у селу, те је тако у школи у Житном Потоку урађена санација мокрих чворова и комплетно замењена електроинсталација. У једном делу зграде ове школе започета је и санација подова, што ће бити настављено и ове године.

– У другој сеоској школи, издвојеном одељењу Основне школе „Светислав Мирковић Ненад“ у Великој Плани, урађена је столарија. У једном делу зграде постављена су улазна врата и замењени прозори на фискултурној сали. Без обзира на то што у њој постоји само једно одељење од 30 ученика, надамо се да ће та школа ипак наставити да живи, истакла је Ранђеловић и нагласила да у сеоске школе треба улагати више, посебно зато што су удаљене од града.

Прошле године је уређена и Основна школа „Милић Ракић Мирко“. У њој је урађена санација једног дела подова у матичној школи, али и подова у Петровцу и делу школе у Бајчинцу.

Када је реч о средњим школама, Ранђеловић наглашава да се у Пољопривредној школи „Радош Јовановић Сеља“ завршава комплетна санација зграде, фискултурне сале и партера.

– Овде је потребно нагласити да ће се школа грејати на пелет и да ће где год фале радијатори, они бити и постављени. Професори и ученици ове средње прокупачке школе заиста имају разлога да буду задовољни, јер ће сада имати услове за рад и учење, какве и заслужују. Што се тиче зграде Гимназије, у којој се одвија и настава Медицинске школе „Др Алекса Савић“, ускоро ће и она бити санирана средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије. У Техничкој школи „15.мај“ прошле године је средствима Министарства просвете и Општине Прокупље урађена санација крова, истакла је Ранђеловић и додала да је ове године средствима Министарства просвете, у износу од око четири милиона и учешћем Општине Прокупље са близу два милиона, урађена санација комплетног подрумског простора и котларнице.

-Завршетком ових радова, школа ће имати две нове просторије, нагласила је већница.

Техничка школа „15. мај“ је са Општином Прокупље потписала Споразум којим треба реализовати пројекат повећања могућности запошљавања младих, који траје до децембра месеца 2019. године. Кроз њега ће се обучавати млади до 35 година, а велику подршку за његову реализацију дали су и сви привредници општине Прокупље.

Већница за просвету и омладину у Општини Прокупље, Маја Ранђеловић, посебно је нагласила да локална самоуправа подједнако улаже и у сеоске школе, па је тако објаснила да се и  у Доњој Трнави ради на санцији крова, како би био завршен пре зиме, као и да ће остали радови бити настављени на пролеће.

Значајна финансијска средства локална самоуправа је уложила и у комплетно опремање продуженог боравка у Основној школи „Никодије Стојановић Татко“.

Оно што ће бити приоритет Општине Прокупље у наредном периоду јесте улагање у побољшање услова рада и образовања и у основним школама „Ратко Павловић Ћићко“ и „Никодије Стојановић Татко“, али и у средњој прокупачкој Гимназији.

– Квадратура Гимназије износи близу 5000 квадрата. Пројекат за радове на овој школској згради је на усаглашавању, само се чека сагласност Канцеларије за управљање јавним улагањима, а онда почињемо са набавкама. Друга фаза санације школе „Ћићко“, са комплетним уређењем канцеларија, биће настављена у току ове године. И за „9. октобар“ очекујемо сагласност поменуте Канцеларије за реализацију пројекта, којим ће ова школа добити нову фискултурну салу, а урадиће се још много тога, подвукла је Ранђеловић.

Локална самоуправа улаже и у унапређење наставе, набавком нових наставних средстава и учила, и пружа могућност наставницима да се стручно усавршавају.

Да Општина Прокупље брине о својим најмлађим суграђанима и кад се заврши школска година, показала је тако што је ове године по први пут најбоље ђаке, њих деведесеторо, послала на летовање у Буљарице, а то ће, како нам је речено, наставити да ради и убудуће. Још једна лепа активност у виду путовања реализована је ове године. Наиме, на иницијативу народног посланика, др Дарка Лакетића, прокупачки ђаци, њих 16, провели су десет незаборавних дана на Сардинији, уз финансијску подршку Општине Прокупље и тамошњег домаћина, председника општине Олбиа Ђан Пјер Скануа.

Проширење смештајних капацитета у Предшколској установи „Невен“

Већница за просвету и омладину у Општини Прокупље, Маја Ранђеловић, истиче да локална самоуправа једнако брине и о својим најмлађим суграђанима, који су смештени у Предшколској установи „Невен“. Ова установа у нашем граду има неколико објеката, али постојећи капацитети нису довољни да задовоље потребе и потражњу за смештајем најмлађих Прокупчана.

– Потрудићемо се да проширимо капацитете објекта „Бамби“ на четири групе, како би се листа чекања смањила, односно укинула. То нам је веома важан задатак. Поред тога, тренутно се ради на санацији кухињског блока у објекту „Радост“. Реч је о санацији свих подрумских просторија и котларнице. Због проширења капацитета, набављен је још један котао, јер у овој установи, према подацима из 2017. године, укупно борави 931 дете. За све њих треба спремити близу 3000 оброка у току дана, тако да постојећи кухињски капацитети нису довољни. Овај пројекат се реализује преко Европског прогреса, рекла је већница Ранђеловић.

Она је нагласила да Општина Прокупље има намеру да свим родитељима помогне, да не брину док су на послу. Циљ је повећање капацитета прихвата деце од неколико месеци до шест година, како у градским, тако и у сеоским срединама.

– Из тог разлога, наша локална самоуправа је аплицирала са пренаменом школског објекта у Белољину, пренаменом просторије у Малој Плани и проширењем капацитета у Предшколској установи „Невен“, овде у граду. То је објекат „Бамби“ и објекат у Новом насељу. Ти простори биће адаптирани и искоришћени за смештај новоформираних група, а то значи да ће у граду бити повећане на четири, а у селима на две мешовите групе, навела је Ранђеловић.

Она је посебно нагласила да је рад Општине Прокупље и улагање у васпитно-образовни процес у школама на њеној територији, Министарство просвете оценило високом оценом. Захваљујући томе, Основна школа „Ратко Павловић Ћићко“ биће домаћин 23. Републичке смотре ученичких задруга следеће године, а град Прокупље ће бити покровитељ.

Следећа школска година, према речима већнице Ранђеловић, биће веома важна за Основну школу „Свети Сава“, Музичку школу „Корнелије Станковић“ и Школу за образовање одраслих.

– Све три имају неадекватне услове за рад. Локална самоуправа ће се потрудити да их измести у одговарајући простор. Разматрамо да ли ћемо аплицирати код Министарства просвете или код неке Фондације, можда за неку доградњу или пренамену неког простора у граду, или ћемо изградити нови објекат, како би трајно решили смештај ових образовних установа, казала је већница за просвету и омладину Општине Прокупље Маја Ранђеловић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*