Почиње обука за оне који нису служили војску


Грађани Топличког округа, Прокупља и осталих топличких општина, који нису служили војни рок у Војсци Србије, убудуће ће морати да прођу обуку за резервисте, која је већ почела да се примењује широм Србије, саопштили су из Регионалног центра Министарства одбране у Нишу.

На ово их обавезује Закон о војној, радној и материјалној обавези, према којем се сва лица која су напунила 30 година живота преводе у резервни састав, без обзира на то да ли су служила војни рок или нису.

-Обука се врши у групама, и то у два дела, која зависно од специјалности, траје петнаестак дана, кажу у Министарству одбране.

Војна обавеза важи за лица до 65 година старости, а законска одредба о новом начину попуњавања резервног састава уведена је 2011. године, када је служење војног рока постало добровољно.

Према овом Закону, сваки мушкарац када напуни 30 година се преводи у резервисте, без обзира на то да ли је служио војни рок с оружјем, био на цивилној служби или није служио уопште војни рок.

Закон такође предвиђа да се резервисти који нису служили војни рок са оружјем позивају на војну обавезу, али не прецизира да ли су то они који су служили цивилно или нису уопште служили војску.

Поред овога, на предлог Министарства одбране, средњошколци у Србији поново ће након 27 година имати наставу из области одбране и безбедности, али то неће бити посебан предмет, већ ће се ученици о улози Војске Србије и сродним вештинама упознати кроз четири факултативна часа, наводе из Министарства просвете.

Теме које ће се у оквиру ове наставе обрађивати су: улога и задаци Војске Србије, војна обавеза, како постати официр Војске Србије и професионални војник, цивилна заштита, бојни отрови, а предвиђена је и посета командама, јединицама и установама Војске Србије, у оквиру предавања о тактичко-техничким зборовима.

Предавања су предвиђена за ученике четвртог разреда и биће реализована на часовима одељенског старешине и држаће их одељенске старешине, уз стручну помоћ представника Министарства одбране и резервних војних старешина, наводе у Министарству просвете.

Према њиховим речима, ово је добро јер ће се ученици ближе упознати са законским обавезама, правима и могућностима које нуди систем одбране, развити свест о потреби одбране земље и неговати традиционалне вредности и патриотска осећања.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*