Почиње вакцинација против сезонског грипа у Дому здравља

 

-У прокупачком Дому здравља, сутра, 15. октобра, почиње редовна вакцинација против сезонског грипа, саопштили су данас из те здравствене установе.

Како су навели, од 290.400 доза вакцине, чији је произвођач француска компанија „Санофи Пастер“, Прокупље је добило 1470 доза.

Вакцинација ће се вршити у просторијама Дома здравља од 8 до 13 часова, као и у свим теренским амбулантама у време када изабрани лекар ради у тој амбуланти.

За кориснике Дома за смештај и негу старих лица, као и за пацијенте на дијализи, такође се допрема вакцина из Дома здравља јер су то осетљиве групе које су приоритет у вакцинацији.
Пацијенти на куђном лечењу се вакцинишу организовано, преко Службе кућног лечења и неге.

-Вакцина против грипа се препоручује старијима од 65 година и оболелима од хроничних болести, и то срчаним болесницима, астматичарима, дијабетичарима, као и онима који имају неко малигно обољење. За наведене групе становника, вакцинација је бесплатна и потребно је само да се јаве са овереном здравственом књижицом, казали су у Дому здравља.

Ове године, вакцинација против грипа је обавеза за здравствене раднике, тако да ће Дом здравља спровести вакцинацију здравствених радника на својој територији.

-Вакцинација је најбоља превентивна мера за заштиту од грипа, зато апелујемо на грађане да искористе ту могућност и заштите се на време, истакли су из Дома здравља.

Први пут ове године обезбеђена је и четворовалентна, до сада најефикаснија вакцина против грипа, која обухвата два типа А вируса и два типа Б вируса.

-Наши грађани ће ове године имати прилике да се заштите од грипа најсавременијом вакцином, истом онаквом какву имају и све развијене земље у свету, рекли су из ове здравствене установе.

-Ове године набављено је 50.000 доза вакцине више него претходне, јер је примећено да је прошле године била изузетно велика заинтересованост грађана за вакцинацију, кажу у Дому здравља.

Иначе, вакцина против грипа стигла је тачно онако како је то предвиђено, а Србија је једина земља у окружењу која је успела да на време набави вакцину која је од сутра доступна свим грађанима.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*