Подршка деци и младима оболелим од малигних болести

Удружење родитеља, старатеља и пријатеља деце и младих оболелих од малигних болести „Епигенија“ у Прокупљу, организовало је предавање на тему “Шта је малигнитет и како се борити против малигних болести“, у циљу подизања свести и информисања грађана о овом проблему.

Предавање је одржано у Дому културе у Прокупљу, где су се окупили чланови породица оболелих, како би од стручних лица, др Верице Бојичић, др Данијеле Ристић и психолога Јелене Ђорђевић, сазнали нешто више о малигним болестима и значају пружања подршке породице и околине оболелом лицу.

-Као шестогодишња девојчица, оболела сам од тумора на мозгу. Први пут сам оперисана у Београду, а по други пут, 2011. године у Истанбулу, савременом методом, гама ножем и од тада се осећам добро, каже Милена Перић, ученица трећег разреда Гимназије, која сада има 17 година.

Како истиче, у излечењу јој је много значила подршка породице.

-Када се суочите са оваквом болешћу, мислим да је управо подршка  и разумевање људи оно што вам даје снагу. Како сам као болесник пролазила кроз школовање и дружење са вршњацима, она ми је много значила. Немају баш сви људи разумевања за оболеле, али и њихове родитеље или старатеље, који су принуђени да касне на посао, треба им слободан дан и слично. Зато и истичем велики значај подршке, јер довољно је тешко када се суочите са болешћу, а морате да поднесете још много тога, каже Милена.

Организовањем оваквих предавања, као и других видова окупљања породица, старатеља, пријатеља оболеле деце и младих од малигних болести, чланови овог Удружења желе да покажу да су ту за све којима је потребна било каква помоћ, информација, савет. Како истичу, важно је да знате да имате где да одете, да поразговарате, да чујете друга искуства.

[ngg src=“galleries“ ids=“88″ display=“basic_thumbnail“]

Удружење родитеља, старатеља и пријатеља деце и младих оболелих од малигних болести основано је 6. маја 2017. године, на Ђурђевдан. Председник Удружења је Иван Перић, један од оснивача, док је Милена Перић била иницијатор за његово оснивање, јер како каже, она најбоље зна колико јој је подршка људи помогла у лечењу, зато сада жели да помаже другима!

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*