Пољопривреднику из Доње Стражаве уручен први трактор из ИПАРД програма

Обнова застареле пољопривредне механизације један је од изузетно важних фактора за развој и унапређење пољопривредне производње, изјавио је заменик председника општине Прокупље Мирољуб Пауновић, током посете Бојану Јанићијевићу, пољопривреднику из Доње Стражаве, коме је уручен први трактор из ИПАРД програма.

Цена трактора је 1.470.000 динара. Министарство за пољопривреду, шумарство и водопривреду за куповину трактора дало је субвенцију од 60 одсто.

-Просечна старост трактора и других прикључних машина на територији прокупачке општине креће се од 30 до 35 година. Да би се смањили трошкови производње, повећала продуктивност и конкурентност на тржишту неопходно је, поред осталог, да се обнови и механизација, изјавио је Пауновић и додао да је добро што су и прокупачки пољопривредници искористили повољне услове  ИПАРД програма који се финансирају из фондова Европске уније.

Према његовим речима, очекује се да у најскорије време буду уручена још три или четири трактора из овог програма.

Млади пољопривредник Бојан Јанићијевић обрађује више од 14 хектара земље, од којих се 12 налази под вишњама.

-Без обзира на то што у свом дворишту већ поседујем три трактора, желео сам да искористим све погодности ИПАРД програма. Нема унапређења и развоја пољопривреде без добре и исправне механизације. Куповином трактора знатно ћу уштедети на гориву, мазиву и резервним деловима, док ће искоришћеност механизације бити знатно већа у односу на старе машине, истакао је Јанићијевић, и додао да пољопривредници треба да користе субвенције из иностраних, националних и локалних програма.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*