Потпредседница Владе Србије Маја Гојковић отворила Спомен собу „Гвозденом пуку“ у Прокупљу

 
 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка за културу и информисање Маја Гојковић, данас је у Прокупљу, уз највеће државне почасти, свечано отворила Спомен собу „Гвозденом пуку“. У присуству представника Војске Србије, полиције, Града Прокупља, директора школа и радника културе, градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је министарки Гојковић поклонио реплику заставе „Гвозденог пука“.

 

Јуначки подвизи српске војске у Балканским и Првом светском рату у време идеолошког једноумља, пали су у заборав и нису на прави начин обрађивани, ни у историјској науци ни у образовном систему. Велики број генерација одрастао је без праве слике о томе колика је била цена страдања српског народа и војске и која је цена плаћена за слободу. Чувени команданти Гвозденог пука, као што су Миливоје Стојановић Брка, Војислав Гојковић и Димитрије Милић, били су готово непознати широј јавности. Чувени Топлички устанак, једини који је неки народ у читавој Европи провео против окупатора током великог рата, био је третиран на нивоу статистичког податка. Управо зато као одговорна држава имамо обавезу да одамо заслужену почаст свима који су својом жртвом допринели да Србија данас буде слободна и независна. Отварањем ове спомен собе, као и ранијом изградњом спомен парка, заокружена је целина посвећена једном од најчувенијих војничких одреда у Европи у првој половини 20. века. Колико је битно што пук, кроз спомен-собу и парк добија физичку посвету, својим великим делима, још је важније да он никада не буде заборављен нити скрајнут у колективном памћењу нашег народа, рекла је министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Она је истакла да је дужност свих нас да предање о Гвозденом пуку и свим другим јединицама и појединцима, који су часно бранили име своје земље негујемо из генерације у генерацију, не допуштајући да зуб времена или идеолошка ускогрудост пониште дела која су уткана у саму срж нашег националног идентитета, истакла је Гојковић.

Министарка је нагласила да је децентрализација културе приоритет културне политике и да је захваљујући сарадњи града и Министарства обновљено више установа културе у Прокупљу, међу којима је и обнова и опремање простора ове спомен-собе, а подржан је и већи број манифестација.

 

Слободно могу да нагласим да је Прокупље поново стало у ред градова у Србији са најактивнијим културним животом. Верујем да ће тако бити и у периоду пред нама, а сигурно је да ће ова спомен-соба употпунити културну понуду Топличког краја и на достојан начин представити нашу богату традицију и баштину. Неговање културе памћења и у Прокупљу и у свим другим местима, од изузетне је важности, не само ради стицања сазнања о историјским догађајима и чињеницама, већ и због тога што културу друштва и народа чине три везивна ткива, прошлост, садашњост и будућност, закључила је министарка Гојковић.

 

Обраћајући се присутнима, овом приликом градоначелник Прокупља Аранђеловић је најпре рекао да му је изузетна част што Спомен собу јунацима Гвозденог пука, отвара потпредседница Владе Републике Србије и министар културе и информисања Маја Гојковић.

Спомен соба јунацима „Гвозденог пука“, са спомеником чини једну целину. Зато данас можемо са поносом да кажемо да смо потомци дивјунака, који су се на достојан начин одужили онима, чија је истинска љубав, борба и жртва за слободу постала вечна истина. Градећи овај спомен комплекс, наше јунаке, који стоје на вечној стражи, учинили смо бесмртним, а сећање на њих заувек живим, додао је Аранђеловић.

Он је овом приликом захвалио Министарству привреде и Министарству културе, који су подржали уређење спомен собе и на тај начин помогли у остварењу идеје и жеље да се херојски подвизи јунака Гвозденог пука, који су ратовали за Србију у три рата од 1912. до 1918. године, јавности у потпуности представе.

Ово је наравно, наставак те наше идеје, а њена је реализација започета изградњом споменика, који је открила премијер Србије Ана Брнабић 12. октобра 2018. године. Тог дана у Прокупљу су се окупили сви они који поштују и сећају се митске жртве српских јунака, од представника наше државе, страних делегација, потомака славних српских и француских јунака, који су на тај дан, пре једног века ослободили наш град, истакао је градоначелник Аранђеловић.

Он је подсетио присутне да је Други пешадијски пук „Књаз Михаило”, познат под називом „Гвоздени пук“, био пук српске војске током ратова од 1912. до 1918. године и да су га чинили Топличани, Пусторечани, Јабланичани и Заплањци.

 

Одавде, баш са овог места, јер им је Прокупље било мобилизацијско место, гвоздени јунаци су кренули у освајање слободе и јунаштвом овенчану славу. Поштовање  савезника и непријатеља, заслужили су својим ранама и животима положеним на олтар отаџбине. Овај пук, епитет гвоздени, добио је од својих непријатеља, који су због њега бежали са бојног поља. „Гвоздени пук“ је најодликованији пук српске војске. На грудима ових јунака блистала су највиша домаћа и страна одликовања. Председницима држава, краљевима и владарима, била је част да стегну руку српским гвозденим јунацима, који су са поносом шест година носили своју пуковску заставу, која је постала синоним за барјак слободе. Та пуковска застава била је светиња и за Краља Петра Карађорђевића, нагласио је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић и подвукао да је на нама потомцима ових славних јунака, да наставимо путем, који ће увек бити на страни слободе и правде.

В.д директора Народног музеја Топлице Љиљана Красић рекла је да је историјска  прошлост Топлице била бурна и да су се многа насеља и појединци у њој истицали.

Појединцима, учесницима минулих ратова за испољену храброст и за допринос у креирању нове будућности подигнута су спомен-обележја. Многа насеља, да би генерацијама које долазе, дочарала минула бурна времена, урадила су спомен собе. У нашем граду је изграђен Спомен-парк Гвозденом пуку 2018. године, чију изградњу је финансирао Град Прокупље. Садржај у њој смо употпунили, тако што смо направили мултимедијалну спомен-собу Гвозденом пуку, са поставкама и сувенирницом, управо у самој близини спомен-парка и тиме добили један комплекс, који има богат садржај и причу о најхрабријем пуку икада.Зато велику захвалност дугујемо локалној самоуправи, Министарству културе и информисања и Министарству правде, који су подржали и финансирали пројекат санације и адаптације постојећег објекта и комплетно опремање спомен-собе. У овом простору Народни музеј Топлице ће организовати јавна предавања о Гвозденом пуку, промоције књига, изложбе о Првом светском рату, као и обиласке туриста и екскурзија, нагласила је Красић.

Сачувани предмети, фотографије и друга историјска документа, који су били лична својина ратника „Гвозденог пука“ у ослободилачким ратовима Србије од 1912. до 1918. године, добили су своје изложбено место у адаптираним просторијама површине од око 40 квадрата у згради Железничке станице у Прокупљу. Спомен-соба ће бити саставни део спомен-парка „Гвозденом пуку“ у Прокупљу, који је отворен 2018. године, а подигнут је на месту одакле су топлички јунаци 12. октобра 1918. године кренули у историју, недалеко од Железничке станице у Прокупљу.

 

У културно уметничком програму, поводом свечаног отварања Спомен собе „Гвозденом пуку“, учествовали су Марија Симић, Анђела Станковић и драмски уметник Срђан Живковић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*