Реакција УНС-а

Поводом напада на Соњу Пешић, новинарку портала „Прокупачке вести“, који се десио у суботу, огласило се Удружење новинара Србије (УНС).

Реакцију Удружења преносимо у целости.

УНС: Утврдити одговорност за претње новинарки портала „Прокупачке вести“ Соњи Пешић

Удружење новинара Србије (УНС) протестује и тражи ефикасну истрагу поводом синоћних претњи, вређања и ометања рада новинарке портала „Прокупачке вести“ Соњи Пешић на протесту „1 од пет милиона“ у Прокупљу.

Како је УНС-у рекла Пешић, особа из обезбеђења протеста ју је „вређала, псовала и одгуривала“ док је извештавала.

„Рекао ми је да је забрањено сликање и да напустим скуп, а када сам му показала новинарску легитимацију дозволио ми је да останем. Све време сам размишљала да ли ће да ме нападне, што се десило када је видео да сликам протест. Рекао је да пренесем колеги са портала ‘Прокупачке вести’ да ће да га убије и уништи“, рекла је УНС-у Пешић и додала је случај пријавила Полицијској управи у Прокупљу.

УНС подсећа да је Кривичним закоником прописано да је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

УНС истиче да свако има право да буде незадовољан радом новинара и да се због тога  може обратити надлежним регулаторним и саморегулаторним телима, као и судским органима, али да мора поштовати достојанство новинара и њихово право да свој посао обављају у складу са јавним интересом.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*