Позитивни утисци са летовања у Буљарицама

Након, како сама деца кажу, јако кратког летовања, ученици и наставници су се вратили кући задовољни и широких осмеха. Општина Прокупље је и овог пута учинила прелеп гест за најмлађе и показала да брине о суграђанима, тако што је омогућила летовање у Буљарицама за 90 ученика старијих разреда основних школа у Прокупљу. Критеријуми за избор ђака који одлазе на летовање су били успеси ученика у наставним и ваннаставним активностима и њихово материјално стање. Све основне школе са територије Општине Прокупље су добиле одговарајући број могућих места у складу са бројем одељења и ученика у школи. Овакав вид награђивања је први ове врсте у нашем граду. Важно је да су на летовање могла да крену и деца материјално угрожених породица, а то је можда први и једини пут за многе од њих да оду на летовање. 

       Ученици су на море кренули у пратњи наставника, по један за сваку школу. Биле су испоштоване све процедуре и критеријуми за исправност аутобуса, а децу су на летовање испратили родитељи и директори школа. Ученици су се редовно јављали а наставници подносили извештаје са летовања. У оквиру летовања, ученици су имали могућност да похађају школу пливања, учествују на турнирима у малом фудбалу и одбојци, а у вечерњим сатима дуго жељена дискотека. Напомињемо да је ово први пут да је организовано летовање о трошку Општине Прокупље и да су деца од локалне самоуправе добила мајицу на поклон, што је био и један од знакова распознавања и помоћи наставницима који ће бринути о њима.

       Наставница физичког васпитања, Верица Палибрк – Голубовић, испричала нам је своје и утиске деце из групе. „У мојој групи је било 18  ученика, већином пливачи. Група добрих пливача је неколико пута пливала до бове, али само онда када је неко од колега остајао на обали поред непливача. Непливачи су се играли у плићаку и сунчали а кад год је група пливала до бове, стајала сам поред обале и „пребројавала“ их док се не приближе“ – навела је наставница. „Смештај је био са два, три и четири кревета а храна задовољавајућа. Ученицима су се највише допале вечерашње журке и организоване игре попут асоцијација, „врућих столица“, „ја имам таленат“…. Нама наставницима је било јако напорно да поред целодневне галаме и игре, увече поново јуримо за децом и бројимо их“ – надовезује се наставница Верица шаљивим тоном. „Ако овакав вид летовања буде организован и следеће године било би добро да се број наставника удвостручи због веће сигурности деце. Напомињем да је ово као седмодневна екскурзија, познато вам је да деца имају толико енергије да не спавају ни дању ни ноћу“ – насмејана је Верица, која је као и сви наставници и родитељи презадовољна што је летовање прошло у најбољем реду. “Дуго ћу препричавати анегдоту о мом ђаку који пред сам полазак није желео да уђе у наш аутобус јер се спријатељио са ученицима других школа. Жарко је желео да у повратку путује са њима. Било је суза на све стране, остварена су дивна пријатељства. Деца су се толико зближила, да су вече пред полазак загрљени плакали. Ово је било незаборавно искуство и за наставнике и за ученике, пробудило је у њима такмичарски дух и помогло да остваре контакте ван школских клупа“ – завршила је причу Верица.

        Један од ученика шестог разреда школе „Н.С.Татко“, који је желео да остане анониман, је изјавио да је пресрећан што први пут иде на море без родитеља. „Сви смо захвални Општини Прокупље што нам је омогућила ову награду. Ако и следеће године буде било могуће да овако похвале наша постигнућа, борићу се да будем још бољи ђак и постигнем све што је у мојој моћи. Највише ми се допало што нас је било више у соби, имали смо прилику да се до касно у ноћ дружимо. Сви на летовању су добили могућност да по први пут брину о себи и развијају самосталност. Свака част наставницима што су нас издржали“, наводи он шаљиво.

       Има још доста анегдота, о овом фантастичном летовању би могло да се говори  у недоглед. Ученици и наставници једногласно захваљују возачима аутобуса и „Ниш експресу“ на угодној вожњи и наградама попут диплома за децу, организаторима и локалној самоуправи што им је омогућила да уживају у плодовима свог труда. Надају се да ће диван провод поновити и следеће године.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*