Представа о значају очувања народних обичаја

????????????????????

Да подсети на то, колико је чување народних обичаја значајно за сваку заједницу, учитељица Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“, Славица Чикарић је и овог септембра, са својим ђацима, припремила представу, под називом „Сећамо се се прела и посела“. Наступ ових младих глумаца, који су на сцени приказали колико су вешти у игрању, певању и казивању о важности народне традиције, испунио је позоришну салу Дома културе до последњег места.
Самоуверени и сигурни у себе, ученици 4/2 одељења ове Школе, приказали су неке наше обичаје и поручили да не треба да их заборавимо, а својим суграђанима у публици приуштили су пријатне и лепе тренутке.
Учитељица Славица Чикарић, која је режирала ову представу, рекла је да се суштина духовног развоја једног народа, на најбољи начин разуме проучавањем обичаја и културне традиције.
-Ја моје ђаке учим вредностима које увек треба да поштују. Оно по чему се ми, као народ, препознајемо, треба заувек љубоморно да чувају и не дозволе да други омаловажавају. Иако се многе културе преплићу и развијају под утицајем других културних образаца, ипак, свака од њих задржава значајан део своје аутентичности, истакла је Чикарић.
Пруживши несвакидашњи угођај Прокупчанима лекцијом из народне традиције, ови млади и талентовани глумци, подсетили су присутне на време како се некад живело, приказавши га као тешко, али са пуно више љубави, дружења и узајамног поверења и помагања. Да је важно и на овај начин учити о значају очувања српских народних обичаја, још једном су нам, на врло леп и практичан начин, показали наши најмлађи суграђани. Они нису крили задовољство због добро одигране представе, а понос на лицима њихових најближих и аплаузи публике, значили су да баш овако треба да наставе.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*