Представљен роман „Српско срце Јоханово“ у Народном музеју Топлице

????????????????????????????????????

У организацији цркве Светог Прокопија и Народног музеја Топлице, у овој установи културе, прокупачкој публици представљен је роман „Српско срце Јоханово“, аутора Веселина П. Џелетовића. Гости прокупачког Музеја поред аутора, били су представник Удружења писаца „Поета“ Слободан Росић, филмски продуцент Драган Јовановић  и глумац Немања Блажевић.

Промоцији ове књиге присуствовала је и Члан градског већа за културу Милица Ерић.

Аутор Веселин П. Џелетовић, председник Удружења писаца „Поета“, свој роман написао је 2010. године. Књига је до данас доживела 13 издања, а у припреми је и четрнаесто. Преведена је на руски, француски, немачки, енглески, грчки, италијански, јерменски и македонски језик. Добила је и бројне награде, као и специјално признање Академије „Иво Андрић“.

Џелетовић је овим романом загребао по болној теми трговине органима, која је део трагичне судбине Срба током борбе за опстанак на Косову. Дотакао се озлоглашене „Жуте куће“ и исказао истину која заслужује пажњу. Можда највећа вредност романа и јесте истина коју нам доноси, али поетски преобликована, без страшних и мучних призора страдања.

Писац је Јохана упознао 2004. године на српском гробљу једног косовског села и тако сазнао невероватну причу. Јохан Вагнер, Немац племићког порекла, након успешне трансплатације срца, почиње да сања непознате пределе, сеоску кућу, плавооког дечака и православну цркву. Са тим мислима одлучује да оде на Космет и сазна идентитет донора. Немац дознаје да је човек заваљујући коме је жив заправо био киднапован и након смрти дечакове мајке одлучује да пређе у православље, а дечака усвоји.

-Истина је као вода, полако, али сигурно налази свој пут. Морала је да постоји божанска промисао да управо ја сазнам Јоханову причу и уобличим је, како би дошла до што већег броја људи, рекао је Џелетовић.

Писац је истакао и своју веру у Косово и Метохију јер је то наш завичај „а завичај и успомене нико не може да нам узме“.

Роман очекује и филмску реализацију, чиме би домет ове истините приче био знатно шири.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*