Прокупачки планинари путевима легендарног вође Топличког устанка Косте Пећанца

Планинарско скијашки клуб „Топлица“ из Прокупља организовао је планинарски поход на планину Соколовица, у дужини од 30 километара, како би чланови посетили пећину у којој се скривао током Топличког устанка 1917. године легендарни вођа устанка Коста Пећанац.

-Ово је први пут после много година да смо посетили Костину пећину, његову колибу и устаничке чеке и осматрачнице, и маркирали та места, казао је председник прокупачког Планинарског клуба Дарко Жарић.

Он је истакао да ће планинари ове заборављене и напуштене објекте обновити, као и да ће планинарска стаза дуга 35 километара, од Прокупља до Костине пећине бити маркирана и као обавезна будућа маршута на путу планинарске „Мале топличке трансверзале“.

-Посебно ћемо обратити пажњу на крак трансверзале, у дужини од  око 15 километара, који спаја Пролом Бању са овом дестинацијом и тако на путу планинара, који овде долазе из целог света,  повезати историјске споменике из Топличког устанка са величанственим природним лепотама Великог и Малог крша планине Соколовица, истакао је Жарић.

Према његовим речима, нова стаза за планинарење коју ће на овај начин промовисати зваће се „Путевима Косте Пећанца“ и њом ће први пут пешачити планинари из целе Европе крајем ове године.

Коста Пећанац, уз легендарног Косту Војиновића, био је вођа Топличког устанка током Првог светског рата, који је у новијој историји забележен као најкрвавији устанак једног голоруког поробљеног народа против окупатора.

Током устанка, погинуло је око 3.000 бораца комитских одреда,  а током незапамћеног терора убијено је око 20.000 цивила.  Интернирано је око 180.000 људи, а неколико хиљада њих је страдало у интернацији и логорима.

Окупатор је у Топлици до темеља спалио готово сва села.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*