Представници амбасада Јапана и Немачке посетили Прокупље: Бољи услови живота повратника и маргинализованих социјалних група

Представници амбасада Немачке и Јапана, као и представници ГИЗ Програма за миграције и развој, посетили су данас Прокупље, у циљу реализације пројекта „Социјална инклузија ромске заједнице и реинтеграција повратника по Споразуму о реадмисији“.

Заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, пожелео је гостима добродошлицу и упознао их са историјом, природним и привредним потенцијалима града Прокупља.

-Желим да се захвалим представницима Амбасаде Немачке и Амбасаде Јапана, као и представницима ГИЗ-а на досадашњој помоћи у реализацији многих пројеката који су допринели унапређењу животног стандарда нашег града. У Топличком округу регистрован је велики број повратника из земаља ЕУ, којих има око 250, а  оваквим пројектима се трудимо да им обезбедимо лакше запослење и остваривање права на здравствену и социјалну заштиту, рекао је Пауновић.

Он је такође истакао велики значај подршке Немачке Србији на путу ка Европској унији и помоћи Амбасаде Јапана у адаптацији многих школа у Прокупљу.

Представница Амбасаде Немачке у Београду, Доротеа Геселман је казала да је сарадња Немачке и Србије веома добра и да се међу њима развијају и јаке економске везе.

-Немачка је на територији Србије отворила 400 компанија у којима ради око 55.000 људи. И у вашем граду налази се једна таква  компанија, „Леони„, која запошљава велики број радника. Немачка велику подршку пружа Србији и у евроинтеграцијама и труди се да она што пре приступи Европској унији, казала је Геселман и истакла посебну подршку пројектима који се односе на унапређење живота маргинализованих категорија друштва.

-Повратници су људи који имају много потешкоћа при повратку у своје родне заједнице, а велике проблеме им представљају  прихватање, запошљавање, али и дискриминација. Због тога и Савезна Влада Немачке, са посебном пажњом, кроз програме организације ГИЗ, подржава повратнике и њихову реинтеграцију у друштво, казала је представница Амбасаде Немачке.

Присутнима се на српском језику обратио и представник Амбасаде Јапана Тетсуа Тсубота.

-Циљ наше посете Прокупљу је да се упознамо са социјалним и друштвеним приликама овог дела Србије, како бисмо утврдили на који начин можемо да помогнемо овдашњим најугроженијим категоријама становништва. Желео бих да напоменем да смо већ реализовали многе пројекте у Прокупљу, у области образовања и здравства, рекао је представник Амбасаде Јапана и изразио захвалност Немачкој на сарадњи и помоћи у реализацији тих пројеката.

У оквиру презентације коју је одржао председник прокупачког Удружења Рома, Дејан Живковић, присутни су имали прилику да виде у каквом је стању данас Друштвени центар у Солунској улици у Прокупљу, чија је адаптација неопходна.

-Циљ нам је да изградимо Друштвени центар, који ће бити место  окупљања свих грађана Прокупља, не само ромског становништва. Такође нам је циљ да његови корисници буду и повратници који ће моћи на једном месту да добију све потребне информације везане за остваривање њихових права, рекао је Живковић.

Инострани гости су након презентације, заједно са представницима Града Прокупља, обишли објекат у Солунској, који ће бити адаптиран и оспособљен за рад захваљујући њиховој подршци.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*