Преквалификација и обука младих за послове који су неопходни привреди града

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић, представница немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ Даница Белић, директор Техничке школе “15. мај” Биљана Миленковић и власници ГАМА консалтинг, ТЗР доо, Металург, ЕXIT, ЧИП и Агромаркет алати потписали су уговор  о раелизацији пројекта “Подстицање запошњавања младих”.

Циљ овог јавно-приватног партнерства је да се омогући развијање програма стручног оспособљавања ЦНЦ оператера и успостављање Центра за обуку незапослених у Техничкој школи.

Председник Симоновић је рекао да је ово изузетно значајан пројекат који ће омогућити преквалификацију и обуку младих за послове који су неопходни привреди града.

-Адекватним опремањем просторија Тренинг центра и набавком ЦНЦ машина за обуку оператера немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ и Општина Прокупље омогућиле су да се успостави систем за квалитетну и високо професионалну обуку полазника, као и стицање сертификата признатог од стране Министарства просвете и технолошког развоја Србије, изјавио је Симоновић и додао да су овај пројекат подржале многе фирме у којима ће се делом обавити практична настава.

Он је посебно нагласио да ће обуком бити обухваћени млади до 35 година.

Симоновић је подвукао да је један од стратешких циљева локалне самоуправе да се смањи број незапослених, да се развија локална привреда кроз запошљавање квалификованих кадрова и привуку нови инвеститори.

У име немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ уговоре је потписала Даница Белић која је нагласила изузетно велику улогу локалне самоуправе, школе и приватног сектора у циљу запошљавања младих.

-Након вишемесечног рада коначно је дошло до потписивања уговора. За 48 првих полазника обуке средства је обезбедио ГИЗ, изјавила је она и додала да је овај пројекат довео до спајања локалне самоуправе, школе и приватног сектора.

Директор Техничке школе “15.мај” Биљана Миленковић истиче да ће средства намењена за обуку бити употребљена за сређивање простора од 240 квадратних метара, промену инсталација и куповину одређених машина.

Вредност пројекта “Подстицање запошљавања младих” износи 133.000 евра, од којих  50 одсто обезбеђује локална самоуправа.

Сам пројекат спроводи се у сарадњи са Министарством омладине и спорта, као водећим партнером, и уз подршку Министарства привреде, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Очекује се да сличан пројекат у најскорије време буде потписан и са Пољопривредном школом “Радош Јовановић Сеља” у Прокупљу.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*