Превентивни прегледи у оквиру акције “Март-месец борбе против рака”

У оквиру акције “Март-месец борбе против рака”, Превентивни центар прокупачког Дома здравља наредних дана предузеће низ активности у циљу раног откривања и лечења ове опаке болести.

Како су данас саопштили из Дома здравља, број оболелих од канцера у целом свету расте, а пораст оболелих од малигних болести расте и у Топличком округу и целој Србији.

-Код мушкараца се најчешће ради о малигним туморима дебелог црева, плућа, простате и желуца, док код жена канцер најчешће напада репродуктивне органе, па су најчешћи малигни тумори дојке, дебелог црева, грлића и тела материце, као и плућа, саопштили су данас из прокупачког Дома здравља.

Према најновијим проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години и 14,1 милиона људи у 2012. години на 18,1 милиона људи у 2018. години.

Према истом извору, регистровано је 9,6 милиона смртних случајева код свих регистрованих оболелих од малигних тумора у 2018. години.

Процена је да ће током живота један од пет мушкараца и једна од шест жена у свету оболети од рака, а један од осам мушкараца и једна од једанаест жена умрети од неког облика малигне болести.

Малигни тумори, као последица инфекција, најчешће су се у прошлости јављали у земљама убрзаног економског развоја, док су сада ови тумори учесталији у индустријски развијеним земљама, као последица стила живота.

Упркос чињеници да су превентивни програми у неким земљама довели до значајног смањења стопа оболевања од, рецимо, рака плућа код мушкараца у Северној Европи и Северној Америци и рака грлића материце у већини светских земаља, нови подаци показују да се и даље већина њих суочава са повећањем случајева малигних болести које се касно дијагностикују и захтевају дуготрајно лечење и негу.

У циљу раног откривања и превенције рака, ако се зна да је у најранијем стадијуму канцер у већини случајева излечив,  Превентивни центар Дома здравља радиће бесплатне прегледе раног откривања малигне болести дебелог црева једноставним ФОБ тестом којим се лабораторијски доказује присуство скривене крви у узорку столице.

Сви они који желе да провере своје здравље, треба да се са здравственом књижицом или личном картом (ко нема књижицу) до 13.30 сати јаве Превентивном центру, где ће добити сва потребна упутства и обавештења на који начин ће то моћи да ураде. Материјал се предаје од 14 до 16 сати, казали су у прокупачком Дому здравља.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*