Признање „Културни образац“ већници Милици Ерић

Међу добитницима признања „Културни образац“, које је министар културе и информисања Владе Републике Србије, Владан Вукосављевић, у Југословенској кинотеци, уручио установама и појединцима за посвећени рад на корист наше културе, била је и члан прокупачког Градског већа задужена за културу Милица Ерић.

Министар културе Вукосављевић је том приликом рекао да је  једно симболично, али искрено хвала, добило  форму признања под називом „Културни образац“, а да установе и  прегаоци, којима је ове године по први пут припало, могу да буду „културни образац“ у својим делатностима, на широком пољу културе.

Он је истакао да је подстицајна синтагма „Културни образац“ везана за велико име Слободана Јовановића, преминулог пре тачно шездесет година у туђини, чије су речи и даље у пуној мери вредне и усмеравајуће. Управо оне стоје на овој дипломи и гласе овако „Култура даје онај углед и ону моралну надмоћност која, такорећи, неосетно и не наилазећи на отпор, побеђује“.

-Поносим се тиме што сам први добитник овог признања из града у коме живим и радим. Задовољство је поделити га са људима који раде у прокупачким установама културе, јер су и они свакако заслужни за све важно и значајно што се дешава у културној сфери Прокупља. Захваљујемо се министру Вукосављевићу, који је неколико пута ове године посетио наш град, када је могао видети које вредности негује наша локална самоуправа, за шта се залаже, где јој је потребна помоћ и шта су јој приоритети. Велико хвала и Министарству културе на подршци коју нам неизмерно пружа у континуитету. Наставићемо да радимо као и до сада, озбиљно, договарајући се и разумевајући једни друге као један велики тим, како би и убудуће постизали добре резултате. Ово признање је подстицај, али и обавеза да на пољу очувања и неговања наше културне баштине будемо још успешнији, а да сарадња Министарства културе, Града Прокупља и његових установа буде на још већем нивоу, нагласила је Милица Ерић.

Признање „Културни образац“ добило је 10 установа, међу којима су ансамбл „Венац“ из Грачанице, Матица српска-Друштво чланова у Црној Гори, Музеј „Тера“ (Кикинда), Народни музеј у Београду, Народно позориште у Приштини и други.

Признање је добило и двадесет двоје појединаца, а поред већнице  Милице Ерић, ту су и Александра Нинковић Ташић, председник Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, Биљана Томић, директорка Народне библиотеке „Др Милован Спасић“ у Рековцу, Бојан Суђић, руководилац Симфонијског оркестра РТС-а, Владимир Шекуларац, библиотекар саветник у Народној библиотеци Србије, Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка и други.

Овом приликом, приказан је и кратак филм у продукцији Филмских новости, који је присутне подсетио на све оно што је обележило српску културу у протеклих годину дана, почев од отварања реконструисаног Народног музеја у Београду и Културног центра Србије у Пекингу, преко уписа певања уз гусле на Унескову листу нематеријалне културне баштине, акције „Негујмо српски језик“, учешћа Србије као почасног госта на сајмовима књига у Техерану и Будимпешти, до радова на обнови манастира Хиландар, Грачаница и Бањска, као и повратка „Горестног плача“ Захарија Орфелина у Народну библиотеку Србије.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*