Проблем без „проблема“

      Прошло је скоро две деценије откад сам, као средњошколац, на тежи начин открила шта значи “проблем”. Можда ћу искористити речи које уопште не постоје (или ће управо настати спајањем две постојеће речи) да опишем тог “ животомрзца”, професора српског језика. Она је била дивна особа, научила ме је скоро свему што о нашем језику знам. Али се у њеном присуству никада нисам осетила опуштено, јер осим што је деловало да мрзи живот и све око себе, мрзела је позајмљенице из других језика. Десило ми се, на корак до пунолетства, да пишем на тему сличну овој, само са “српским” речима. Мој дивни рад био је оцењен двојком и тада сам на тежи начин научила да проблем није “проблем”, него мука, невоља, несрећа….А ја ни након толико година не могу да пронађем реч која би савршеније заменила све те синониме и објаснила их на једноставан начин. Како год, од тог дана тражим начин како да решавам проблеме, макар и језичке, и којим путем да кренем ако желим да што брже и једноставније стигнем до циља.

      Описаћу вам начин на који долазим до решења у разним ситуацијама. Можда није савршен и најбољи, алитоком година трагања увек ме је доводио до решења. Подсећа на етапе у конструктивним задацима из геометрије: анализа, конструкција, доказ и дискусија.

      Познајем људе који увек крећу на погрешан начин – не проналазе узрок проблема, него решавају последицу, ситуације које су произишле из нечега већ постојећег. Такав старт никада неће довести до решења. Сваки проблем има свој корен, основу која га чини стабилним. Ако желите да искорените нешто, онда га ишчупајте!Једноставан пример су лекари и пацијенти. Статистика каже да је код свих пацијената код којих је одмах откривен узрок болести проценат излечења износио 100%. За остале, којима је дуго лечена последица, није таква ситуација. Много пута је долазило до компликација. Најлакши начин да откријете узрок је да секонцентришете на саму ситуацију, размислите добро о данима који су били другачији када сличних тегоба није било. Поставите себи питање: “Шта се и када променило?”. Оваква анализа ће вас увек одвести на прави пут. Мало вежбе и неће вам бити тешко да откривате узроке. На тај начин учите о себи, залазите у скривене делове свести и развијате мисаоне функције.

      Следећи корак ће вас можда намучити више него претходни, јер захтева отворен ум, много истраживања и труда да се реализује. Потребно је да размотрите све могућности, сва могућа решења. На тај начин “конструишете” скелет на коме даље градите кораке до решења. Проницљивост вам може итекако помоћи. Ако откријете сва могуће опције, потребно је изабрати одговарајућу, ону за коју мислите да ће најбрже деловати. Ја ту користим математички принцип “елегантног решења” – брзо, лако, кратко и тачно!

      Следећи корак на неки начин и није корак. Најдосаднији је јер “доказује” да ли сте били у праву и колико сте се приближили решењу. Може проћи доста времена док не уочите прве промене и откријете да ли сте на правом путу. Савет је да не доносите исхитрене одлуке. Стрпите се, време увек покаже резултате труда и рада. И будите доследни себи, придржавајте се испланираног распореда јер проблеми су ћудљиви – због ситнице се могу “распрснути и намножити”, начинити неповратну штету.

       Последња, задовољна фаза, је “дискусија”, најбоље са самим собом – опуштеност, мир, срећа због успешно пронађеног решења. Никада не губите наду, можда је одговор баш ту. Понекад може проћи више месеци или година док се не испуни ваша жеља. Важно је да сте имали циљ и урадили све што је у вашој моћи да изведете све зацртане кораке.

      Постоји још један начин за проналажење решења, али није увек оперативан и за њега су потребни одговарајући услови. Али, ако је све то испуњено и примените га, решићете и најтеже недоумице. Шта ако знамо коначан исход и решење за неку ситуацију, а не знамо кораке какосмо до тога дошли? Ту помаже реконструкција, обрнута анализа догађаја. Она проналази почетну тачку, срж проблема, и верујте ми на реч – никада није оманула!

      Надам се, драги моји, да ће вам ови кораци помоћи да испуните бар делић својих жеља, решите ситнице које вас муче и достигнете задовољство какво заслужујете.

Б.Ц.

 

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*