Прокупачка Гимназија добија ново информатичко одељење

Прокупачка Гимназија ће следеће школске, 2019/2020. године, по први пут у својој историји, добити ново специјализовано информатичко-технолошко одељење.

Школа ће уписати 21 свршеног основца, од 36 кандидата, колико је из Прокупља полагало пријемни за упис у ИТ одељење. Ове године се за пријемни, за упис у овај образовни профил, са територије Школске управе Ниш, пријавило 258 кандидата, а 142 ђака су положила тест.

-Веома је важно што ћемо имати прилику да у наредним годинама школујемо децу за овај образовни профил. Прошле године нисмо успели да оформимо одељење, али се веома радујемо што је ове године довољан број ђака положио тест из математике и што ће учити код нас. Деца су врло озбиљно вежбала са професорима математике који предају овај предмет, рекао је директор Гимназије Драгослав Минић.

Он је навео да је, према подацима Народне банке Србије, ИТ сектор један од најперспективнијих, са годишњим растом извоза од 20 одсто у последњој деценији, али да Србији у овом тренутку недостаје око 15.000 ИТ стручњака.

-Број специјализованих ИТ одељења је повећан у току прошле школске године скоро пет пута, тако да сада има 44 одељења у 36 гимназија широм Србије. Овај раст броја одељења је омогућио да више од 800 ученика похађа наставу у специјализованим ИТ одељењима и тиме повећа компетенције из рачунарства и информатике. Одељења ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику један су од начина на који образовни систем настоји да одговори на потребе тржишта рада. Специјалистичким образовањем средњошколаца, који имају изражене дигиталне компетенције, повећава се квалитет студената ИТ смерова различитих факултета, нагласио је директор прокупачке Гимназије.

Дигитална писменост, коју ће ученици стећи у овом одељењу, биће важна за њихов даљи развој. Поред факултета који школују компјутерске стручњаке, матуранти тих одељења могу да наставе студије и у другим областима и тако пробију пут ка дигитализацији у пољопривреди, здравству и енергетици.

Захваљујући знању и дигиталним способностима, ови ученици могу одмах по завршетку средње школе да постану део иновативних старт-ап компанија.

Ученици који су завршили гимназијска ИТ одељења, своје знање, вештине и ставове су већ успешно исказивали на конкурсима телекомуникационих компанија. Нарочито су велике успехе показали у веб-дизајнирању и креирању апликација за мобилне телефоне.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*