Прокупачке установе културе добиле средства за нове пројекте

Министарство културе Републике Србије одобрило је средства у износу од 7,5 милиона динара за реализацију пројеката установа културе у Прокупљу.

Како истиче члан Градског већа за културу, Милица Ерић, заједничким залагањем и тимским радом, установе културе израдиле су добре пројекте, а њихова реализација знатно ће унапредити и подићи на виши ниво културу у граду.

-Поносна сам на рад наших установа културе које су појединачно, са по више пројеката, конкурисале за средства Министарства културе и што је на конкурсима одобрено укупно 14 пројеката. То значи да су сви вредно и одговорно радили као и прошле године, а добијена средства омогућиће да наставимо да улажемо у културу нашег града, казала је већница Ерић и овом приликом се захвалила Министарству културе и министру Владану Вукосављевићу на одобреним средствима.

Министарство културе наставља и у овој, као и претходних година, да подржава рад прокупачких установа културе.

За пројекат Историјског архива Топлица, „Енергетска санација фасаде и замена столарије”, Министарство је одобрило четири милиона динара.

-Добијеним средствима, завршићемо комплетну енергетску санацију зграде Архива. Током прошле године, добијена средства уложили смо у реконструкцију крова зграде, док ове године планирамо да   урадимо потпуно нову фасаду и заменимо столарију на депоима, истакао је директор Историјског архива Милан Стојановић.

Министарство културе подржало је неколико пројеката Народног музеја са око 1,5 милиона динара, а добијена средства биће искоришћена за музејске поставке, археолошка налазишта „Прокупље у 20. веку“, “Ратни злочини бугарске војске на југу Србије“, као и за одржавање научног скупа „Међународни округли сто“.

-Захваљујући средствима Министарства културе, реконструисали смо спољашни део зграде Музеја, а ове године радићемо на уређењу његове унутрашњости. Одобрена су нам три пројекта, тако да ћемо имати и нове модерне музејске поставке којима ћемо заокружити рад наше установе, казао је директор Дарко Жарић.

Пројекти Дома културе такође су сагледани од стране Министарства, а директорка ове установе, Тијана Петровић, истиче да су сви они подједнако важни за унапређење културе у Прокупљу.

-Истакла бих пројекте који се односе на позоришни живот у нашем граду. Један од њих односи се на обележавање стогодишњице прокупачког позоришта, а други на обележавање више значајних јубилеја, као што су 50. Драинчеви сусрети, 120. година од рођења Рада Драинца. У сарадњи са Народном библиотеком планирамо да урадимо представу која ће говорити баш о Драинцу, под називом „Априлски кашаљ над поезијом“, коју је подржало Министарство културе, изјавила је директорка Петровић.

Народна библиотека „Раде Драинац“ је од Министарства културе  добила средства за реализацију шест пројеката.

-Ове године славимо два јубилеја, посвећена песнику Раду Драинцу. Осим обележавања 50. Драинчевих сусрета и 120 година од рођења песника, средства ћемо уложити у отварање Спомен-собе посвећене Драинцу и превода његових дела на француски језик, рекао је директор Народне библиотеке Драган Огњановић и додао да ће бити реализовани и други пројекти, као што је „Лектирићи екс ју фест“, који окупља децу и омладину из Србије и бивших југословенских република.

Већница за културу Милица Ерић може да се похвали и признањем „Културни образац“ које јој је уручио министар културе Владан Вукосављевић за посвећеност у раду на корист наше културе.

-Поносим се тиме што сам први добитник овог признања из града у коме живим и радим. Задовољство је поделити га са људима који раде у прокупачким установама културе, истакла је Милица Ерић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*