Прокупачки матуранти средњих школа заинтересовани за студије у Русији

 

 

У Свечаној сали Градске управе у Прокупљу данас су члан Градског Већа задужена за просвету Катарина Вељовић и председник Скупштине и координатор Програма за студирање деце из Србије на универзитетима у Русији, Дејан Лазић организовали пријем за ученике завршних разреда прокупачких средњих школа заинтересованих да наставе школовање на универзитетима у Русији.

Како је ђацима и њиховим родитељима данас објаснио председник Скупштине Лазић, Прокупљу је припала велика част да заједно са Зрењанином буду једина два града у Србији који учествују у пилот програму Министарства високог образовања и науке Русије путем кога се пружа прилика српским ђацима да студирају на престижним руским универзитетима, бесплатно о трошку Руске Федерације.

Он је навео да се за овај програм пријавио 21 ученик завршних разреда свих школа из Прокупља, и да ће након процедуре која подразумева пријаву на конкурс и прибављање одређене документације они највероватније бити озбиљни кандидати за студије у Русији.

-Наша локална самоуправа ће формирати посебан Фонд за стипендирање наших ђака, будућих студената у Русији који ће покривати цену авионске карте до Русије и назад једном годишње и одеђени џепарац, казао је Лазић.

Такође је навео да ће нашим ђацима овакав вид образовања пружити много више шанси за запошљавање, пре свега у руским компанијама које данас послују у Србији, као и за даље стручно усавршавање на неком од данас најбољих универзитета на свету.

Говорећи о условима студирања и погодностима које пружа боравак у Русији, већница задужена за образовање Катарина Вељовић, је казала да то значи потпуно бесплатно студирање на свим основним и мастер студијама, бесплатне уџбенике, бесплатан смештај и исхрану у студентском дому и одређену новчану стипендију без обзира на успех на факултету, која износи 1.300 рубаља или 1.700 динара месечно.

Такође је истакла да је ово велика шанса за наше ђаке и да је свакако треба искористити, посебно када се зна да није лако добити место студента на престижним факултетима у Русији и где факултетска година кошта око 5.000 евра.

На пријавама за студије примећено је посебно интересовање прокупачких ђака за студије медицине и природних наука, али је било заинтересованих и за студије архитектуре и технике,физичке културе и музичке уметности.

Говорећи о томе шта све треба припремити од документације Вељовићева је истакла да је пре свих за студије медицине од великог значаја знање руског језика. Такође је навела да будући студенти из Србије не морају да знају руски језик и додала да ће им у Русији бити омогућено да на специјалном, такође бесплатном курсу науче језик, како би несметано могли да прате предавања и остале активности које ће бити искључиво на руском језику.

-Прокупље је један од ретких градова у Србији где се још увек у основној и неким средњим школама учи руски језик па је то мажда и било једно од главних опредељења да се наш град уврсти у овај програм, закључио је кординатор програма Дејан Лазић.

Међу дведесетак ђака прокупачких средњих школа који су се данас пријавили за студије у Русији биле су и две ученице Медицинске школе “Алекса Савић” Николета Јовановић и Сара Живковић које су се определиле за студије медицине и биологије.

-Одушевљена сам могућношћу да наставим школовање у Русији, казала је Николета и подвукла да воли Русију, зна руски језик и да се нада да ће јој студије у тој земљи пружити најквалитетније знање и стручност у послу којим жели да се бави и дати јој широке могућности за напредовања у струци.

Конкурс је отворен до 15. марта ове године, а све додатне консултације заинтересовани могу обавити у “Руском Дому ” у Београду.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*