Прокупље град , преглед 2018-е године – Народни посланик др Дарко Лакетић

Када сагледате 2018 годину, шта можете рећи да је био изазов?
– Слободно могу рећи да су 2018-у годину обележили велики успеси локалне самоуправе, значајни  пројекти, као и почетак Комисије за утврђивање последица НАТО бомбардовања.
Иако је година почела са изливањем реке Топлице, као и “Афера Дирекције”- која је започета блокадом Општинког рачуна у Децембру 2017 , пред нама се створио изазов који никако није могао бити решен без одговорне политике и конкретних планова и акција. Успели смо да обезбедимо 140 милиона динара  помоћи од  републике док је  град дао 60 милиона динара тако да смо тиме успели да одблокирамо рачун. Укупан дуг је био преко 800.000.000 дин –  што је била парализа за грађане и инвеститоре.  Плаћена главница и у току године плаћена камата.

После афере, општину се опет задесиле поплаве. Шта је урађено по том питању и који су планови ?
Поплаве – природна непогода опет су задесиле наш град и  поред одрађеног речног корита довело је да штета буде само мања , и да се не сретнемо са знатно већим материјалним штетама као што је био случај у ранијим годинама.
Започели смо пројекат Мале Губе који финансира ИПА – дакле новац из буџета Европске Уније док је  Министарство финансија спроводило јавне набавке и кординирање. Парама из ЕУ смо завршили прву фазу пројекта ( комплетно сређивање  речног корита), док друга фазаје  изградња кућа за Роме које су еколошки уређене и у складу са свим принципима савременог живота чиме смо трајно обезбедили  сместај наших грађана који су годинама трпели последице поплава. Наш даљи план , тог дела града, је да се уради шеталиште дуж реке као и  сређивање Дунека. Обзиром да на простору тзв. Дунека  да има метана, потребно је одрадити санацију која може трајати  6-12 месеци обзиром на количине гаса као производ постојања депоније. Након санације , замишљен је Дунек са шеталиштем на кеју а на подручју некадашње депоније планирамо  картинг или нешто друго , у зависности процена стручњака али ћемо свакако искористити ту површину , наравно пошто се одради поменута санација.
Само да споменем да комплетно уређењем речног корита смо  коначно и обезбедили компанију Леони , Липарско насеље, тако да нам је сада само остало да средимо мостовну инфраструктуру.

Решите нам нешто о инфраструктури у граду , колико је урађено и шта грађани могу очекивати ?
По питању путне инфраструктуре, у 2018-ој години је издвојено 100.000.000 дин , око 10 % буџета за путну инфраструктуру која је годинама била запостављена, од чега су комплетно урађене 6 улица у граду а  6 у сеоском подручју (Горња Стражава, Ћуковац, Б.Поток..)
Непосредно после нове године, почећемо са капиталним пројектима –  асфалтирањем 9 улица које су у центру а притом  имају коцку или асфалт лошег квалитета ту су у плану улице Косанчић Иване, Бате Стефановића, а потом и  7-10 улица које немају асфалт Код тих 10 улица које су у плану, морам рећи да 3 од них немају сређене имовинско правде односе па је дато месним заједницама да реше тај проблем, дакле пара има али без регулација тих имовинско-правних подноса радови  не могу почети.

Прокупље је постало град. Такође је у 2018-ој у Прокупљу одржана историјско заседање Владе. Шта нам можете рећи о новом статусу Прокупља и шта оно доноси ?

Долазак  председника , којом приликом је отворен БизЛинк је велика ствар и лично сам задовољан и значајно када председник нешто обећа на таквим скуповима. Како сте имали прилике да чујете, градоначелник Симоновић и ја смо од њега од тражили индустријску зону и то је апсолутни приоритет и предуслов за почетак добре економије. Индустријска зона и Болница су обећања дата од стране председника и полако се реализују као два  капитална пројекта.

Ми смо већ одрадили план детаљне регулације и биће расписан конкурс за јавну набавку , а сама зона бити завршена почетком 2020-е.  Договорено је да се 16,500 ха испарцелише на 7  комплетно опремљених делова (инфраструктура,канализација), а већ имамо 4 инвеститора на чекању. То ће бити комлетно уређена зона, опремљена,  само да се неко усели.

У том делу ће бити и петља аутопута што је веома важно и за инвеститоре и за зону. Прогнозе су да ће бити упошљени сви људи из Топлице, а по  рачуници развојне агенције  СИЕПА биће потребни радници из осталих округа.
Мој план је да реализацијом ових капиталних пројеката Прокупље постане нови Манчестер, како му и приличи.
Поред доласка председника, велика је  част и довести Владу у Прокупље, обезбедити моге ствари вазне за наш град, јер смо том приликом добили  земљиште за Зону, поред тога добили смо гаранције за трасу аутопута, кренула експропријација,

Сада се можемо похвалити да ћемо имати две петље и  имамо подршку Зорана Бабића – директора коридора путева  да решимо било који проблем око трасе који искрсне у току рада или уколико уочимо потребу за неким променама. Подршка долази од резултата рада људи који воде општину.

Тренутно имамо 350.000.000. динара  на рачуну а да подсетим  да смо били у дубиози 2012 године  2.500.000.000 динара. И сам председник је рекао да је за поштовање када се неко налази у  минусу и напредује да уз исравну и домаћинску политику буде у плусу.

Једино у случају пресуде Универзал банке сам тражио помоћ од  140 милиона за тај дуг а за све остало смо успели сами и зато је поштовање велико.

 Који су капитални пројекти о којима се толико прича и која је њихова вредност ?
Након успеха опоравка града и потребних мери штедњи трашио  сам помоћ у виду капиталних пројекта,  па је тако помоћ од 2.5 мил. динара одобрена за болницу, 500 мил. помоћ за индустријску зону.

Пројекат болнице је један од капиталних пројекта. Потписан је уговор,средства су одобрена а од  јануара крећемо са поступком јавне набавке за извођача радова прве фазе – енергетска ефикасност чија је вредност 750мил динара.Такође морам рећи да у  првом пројекту није био намењен котао за гас већ само котао на сечку   али смо успели  да добијемо котао за гас обзиром на будућу гасификацију. Дакле ушли смо у причу , радови почињу крајем јануара а све остало је питање  динамике.

Укупно улагање у капитални пројекат болнице је 2,5 милијарде динара  и план је да се заврши за 3-4 године којом приликом капацитети болнице ће бити значајно већи, 30.000 квадрата укупна површина а тражио сам од свих начелника одељења да учествују и исказу потребе грађана , биће довољан број операционих сала, имаћемо мало већи број кревета од сада и не одређујемо ми него институт Батут.

План је да задњи спрат буде опремљен али  неће бити за болницу већ или велики конгресни центар (једини) или одељење високе мед.школе из Ћуприје – образовни центар. Павиљонски тип болнице биће напуштен. Морам рећи да у току 2018е смо и постојећу болницу успели да реконструишемо – хируршки блок, иако је одобрена изградња болнице.

Шта нам можете речи о трећем капиталном пројекту?
Трећи капитални пројект је  нова пијаца. Министарство привреде је дало дао део пара за прву фазу , док дрyга фаза креће од Марта 2019е из фондова ЕУ банке , дакле не кредит већ бесповратна средства. У склопу пројекта је предвиђен и мост ”Пијаца – Булевар” а после нове године а у плану за 2019 је да између нове пијаце и Еко пумпе направимо тржно-пословни комплекс попут ”Стоп-Шопа” и разговори су већ кренули тако да са уласком у град ће све имати  посебан шмек.

Град прокупље увелико купује земљиште и прича се о гасификацији. Које информације можемо  добити о тим пројектима ? 

Приликом посете премијерке Ане Брнабић, речено је да већ у току 2019.године креће пројекат гасификације. Након састанка Владе сам добио информацију да гасификација креће и да се турски ток  искористи.У овој години креће се са радовима турског тока а ми морамо да урадимо припрему за тај пројекат и да гас почне да се користи и упрво зато је измењен пројекат болнице ( два котла) и да све школе измене начин грејања јер се неке  греју на мазут још увек.
Прокупље је почело да купује земљиште Министарства одбране, конкретно мислим на касарну на улаз у Прокупље.
Предузеће Хамеум се налази у центру Прокупља и има запослене на 3-4 места и постоји  план да се Хамеум смести баш на локацији новокупљеног земљишта , иако смо првобитно били у преговорима да се погон Јумка отвори баш на тој локацији али та локација као  и већина других су углавном погодни за неку металну индустрију а не и за текстилу па стога морамо и те околности мењати.
Куповином касарне решавамо и комунално предузеће и можда нову индустријску зону , дакле сама куповина је веома перспективна.

Прокупље је доласком Владе и  отворило Спомен парк а такође је и званично постало град.
У 2018-ој је по мени најважније  је отварање спомен парка, који је  убачен у календар свих школских екскурзија коначно. Тиме је Прокупље почело да постоји на туристичкој мапи. Практично ,кроз све ове поменуте пројекте се држава одужује за све сто је Топлица дала, и раднике и војнике.
Три милијарде динара  је вредност  пројета које управо показује  труд.

Што се  тиче статуса Града, морам рећи да је нека бивша власт имала такође иницијативе за статус али то није уродило плодом. Заслугом од 01.01 2019 биће веће плате у општини, већи трансфер новца од републике , могућност за формирање институција које имају градови – завод за јавно здравље, једноставно све установе добијају већи ранг.

Нажалост и данас се крију чињенице о свему оном што је урађено добро за грађане  од стране новинара а такође и све лоше што је предходна власт учинила и бацила нас у дубиозу.
Морам споменути да је једино опозиција негодовала по питању добијања статуса града.
Грађани морају знати да са  индустријском зоном и статусом града имамо другацији приступ.
-Такође уједињење болнице и ома здравља су важни тј да примарна и секундарна заштита буде на једном месту .
Српско лекарско друштво ће имати просторије у новом дому здравља.
Важно је  споменути да у  саставу града неће постојати општине јер је то јасно утврђено законом на основу броја становника.

Које су то примедбе која опозиција упућујеи шта још Прокупчани могу очекивати у смислу побољшања квалитета живота?

Примедбе  опозиције у 2018 су се углавном односиле на процедуру, администрацију али  није било аргумената. Иако је било примедби на добијању статуса града ми смо  добили много.  Спомен парк, индустријске зоне, потписан  је такође  акт са канцеларијом за јавна улагања и у јануару креће реконструкција биоскопске сале Топлица и Гимназије.
Тренутно се 400.000 долара од америчке војске користи за ренивирање спортске сале Техницке школе.

Прокупчани морају знати да се није подигао ниједан кредит, све  је плаћано на време, ни динар новог задужења док нажалост неке кредите, као што је кредит за пешачку зону   3.5 милиона евра који ће се отплаћивати до 2023 године.

У 2019ој година очекујем отварање једног погона ”Јумка”, то ће бити инвестиција пре индустријске зоне, отварање пословно-трговинског центра, пројекат Аква-парка, реновирање улица и појачан рад на питању инфраструктуре, нових игралишта и паркова, трудимо се да нађемо простор за градску библиотеку и још доста тога. До сада смо отплаћивали наслеђене дугове и опет поред тога успели да уштедимо и знатно напредујемо, па зато верујем чврсто да ће 2019-а година бити пуна реализације пројеката, утврђивања нових пројеката и свега оног обећаног.

Шта би сте за крај ове године поручили својим грађанима ?

Прокупље очекује крупне ствари, обећавам да ћемо направити боље место за живот. Добијамо све атрибуте града па су резултати видљиви и још ће их бити. Све више инвестиција у наредном периоду, довољно новца за путну инфраструктуру и водоводну мрежу.

Грађанима желим мирне и радосне новогодишње празнике.

 

 

1 Коментар

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*