Прваци добили од Града Прокупља ранчеве, а данас стижу и уџбеници

Градоначелник Прокупља Александар Симоновић и члан Градског већа за просвету, омладину и спорт Маја Ранђеловић, данас су приредили пријем за директоре основних школа које се налазе на територији града Прокупља, како би им уручили поклоне за прваке. Будући школарци добили су од Града Прокупља ранчеве, мајице и качкете, а данас стижу и уџбеници.

-Потрудили смо се да вам помогнемо да и ова школска 2019/2020. година почне без икаквих тешкоћа. Увек смо бринули о нашој деци, и то ћемо наставити и убудуће. Ове школске године ће 400 првака од Града Прокупља по први пут добити и бесплатне уџбенике, поред поклона које прваци добијају од локалне самоуправе од 2016. године. За ову намену издвојили смо око три милиона динара и веома нам је драго што ћемо обрадовати будуће прваке, а њиховим родитељима олакшати и смањити трошкове школовања, рекао је градоначелник Симоновић.

Он је истакао да ће се локална самоуправа и у годинама које долазе, трудити да осавремени услове рада и учења у образовним установама на територији града Прокупља, и учинити да оне буду попут оних у најразвијенијим општинама и градовима.

Говорећи о поклону првацима, који се огледа у бесплатним уџбеницима, градоначелник је истакао да је то једна од мера популационе политике коју Град Прокупље спроводи, а која је у складу са политиком коју спроводи Влада Републике Србије.

-На овај начин желимо да олакшамо родитељство и учинимо га јефтинијим. Оно што ме је посебно обрадовало, јесте податак да се у последње три године број првака не смањује. Надам се да ће тај број из године у годину бити већи. Много смо улагали протеклих година и у сеоске и градске школе, почев од улагања у тоалете, до улагања у саме школске објекте. И у овој години ће се изводити значајни радови на школским објектима. У току јесени ће бити расписана јавна набавка за реконструкцију зграде Гимназије и Медицинске школе, што је највећи и најзначајнији пројекат за наш град. То је за нас јако важно, јер су то школе са значајним и великим резултатима ђака, али и дугом традицијом. Прошле године је Гимназија обележила 110 година постојања. Овај објекат ће бити комплетно реновиран, од крова, преко фасаде до столарије. Унутрашњост зграде ће такође бити уређена, електроинсталације замењене. Кроз овај пројекат обуваћен је и градски биоскоп, тако да ћемо добити и једну модерну биоскопску салу, нагласио је градоначелник Симоновић и додао да је пре неколико недеља Граду Прокупљу стигла и потврда од Министарства просвете да ће у стопроцентном износу финансирати изградњу нове специјалне школе јер је постојећа у изузетно лошем стању.

-То је Основна школа „Свети Сава“, школа за децу са посебним потребама. Постојећа је у јако лошем стању, а ми већ радимо на изради пројекта и чим он буде завршен проследићемо га Министарству просвете за финансирање и надам се да ћемо већ на пролеће успети да кренемо са изградњом. Ову школу похађа најосетљивија група деце и желимо да им обезбедимо што боље и лакше школовање, подвукао је Симоновић.

Већница за образовање Маја Ранћеловић је истакла овом приликом да ће Град Прокупље наставити да пружа подршку својим ученицима тако што ће их награђивати путовањима. Тако ће сваке године неки нови школарци путовати на море, где ће се дружити и одмарати са својим другарима.

-Прошле године смо на море о трошку локалне самоуправе послали деведесеторо деце, ове године је тај број био дупло већи, што нам је изузетно драго. Желимо да увек будемо подршка младим и талентованим ђацима и надамо се да ћемо следеће године на овај начин наградити још већи број ђака, подвукла је Маја Ранђеловић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*