Рад прокупачке Библиотеке у овој години обележило издаваштво

 
 

Народна библиотека „Раде Драинац“ је у 2020. години и поред отежаних услова за рад, услед епидемије вируса COVID-19, реализовала најзначајније програмске активности.

Матична служба је извршила надзоре над радом општинских и школских библиотека у округу, а каталошки су обрађене приновљене књиге и део старог фонда огранка у Малој Плани. Иако је од марта, уз мали прекид од мање од два месеца, важила забрана окупљања у затвореном простору, Библиотека је у новонасталим условима, прилагодивши се ситуацији, успела да одржи најзначајније програме културне анимације. Успешно су одржани 51. Драинчеви књижевни сусрети и по први пут су сви програми одржани на отвореном. Награду Драинац добила је песникиња из Београда Тања Крагујевић, а у програмима је учествовао драмски уметник Вицо Дардић и песници из Београда и Ниша. На Сусретима су промовисане следеће публикације „Зборник Раде Драинац – ново читање“, „Живот је поезија“, коју је приредио Ратомир Тимотијевић Тим и збирка поезије „Прекобројни годови“ аутора Драгана Огњановића из Прокупља. Одржана је и традиционална сесија Српског филозофског друштва.

Успешно је одржан осми међународни фестивал дечјих и омладинских позоришта – ЛЕКТИРИЋИ ЕХ ЈУ ФЕСТ. Додељене су фестивалске награде и проглашене најбоље представе.

-Библиотека је крајем октобра 2020. обележила и велики јубилеј – 110. година од оснивања Грађанске читаонице 1910. године. Обележавање јубилеја Библиотеке финансијски су помогли Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Прокупље. Планирани међународни научни скуп „Књижевни легати, књижевно меморијалне поставке и задужбине у установама културе у Србији“, због уведене ванредне ситуације је одложен, као и свечана академија и промоција књиге „Године расплета“−Антологија српског сатиричног афоризма 90-их година. Од планираних програма одржана је промоција Ниновог романа године „Пас и контрабас“, чији аутор је Саша Илић и промоција прве монографије о топличком библиотекарству –  „Огледало времена“, (110. година библиотекарства у Топлици) чији аутор је библиотекар у пензији Зоран Цветковић –  и то опет на отвореном, истакао је директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ Драган Огњановић.

Он наводи да је у 2020. години Библиотека имала уобичајени број чланова, око 2200. Приновљено је нешто мање књига него у претходним годинама, јер је део средстава планиран за књиге, преусмерен у борбу против епидемије корона вируса.

Оно што ће обележити рад Библиотеке у 2020. години су пројекти које је подржало Министарство културе и информисања и издаваштво библиотеке, које је разноврсније и богатије у односу на претходне године, а планирано је да тако остане и у 2021. години.

-Научни скуп Књижевни легати, књижевно меморијалне поставке и задужбине у установама културе у Србији није одржан због неповољне епидемиолошке ситуације, али су сви пријављени излагачи послали радове, тако да ће почетком 2021. године бити објављен зборник радова. Изложба о др Душану Милачићу, каталог изложбе и избор из његовог стваралаштва су завршени и у штампи су, док ће текстови, које су написали по позиву еминентни познаваоци његовог дела, бити објављени у зборнику 2021. године. Научни панел о књижевном делу писца Ивана Ивановића није одржан, али ће у 2021. години бити објављен зборник радова, нагласио је Огњановић.

Према његовим речима најуспешнији део рада Библиотеке у 2020. години било је издаваштво, а Библиотека је доказала да се и поред COVID-а 19, може веома успешно радити. Објављене су следеће књиге „Зборник Раде Драинац – Ново читање“, у сарадњи са огранком САНУ у Нишу и Филозофским факултетом у Нишу, „Године расплета“, – Антологија српског сатиричног афоризма од пада Берлинског зида до пада српског зида (издавање књиге финансирало је Министарство културе и информисања, а приредио Драган Огњановић), „Огледало времена – 110 година библиотекарства у Топлици“, издавање књиге финансирало је Министарство културе и информисања, а аутор је Зоран Цветковић. У штампи су и две сликовнице „Константин Велики“, чији аутор је академски сликар Марина Живковић и Српско-ромски илустровани речник, чији аутор је Јелена Бабић учитељица из Прокупља као и књига Душана З. Милачића „Моменти душе“, коју је приредио музејски саветник Јован Младеновић, а издавање књиге финансирало  Министарство културе и информисања.

И поред тешке епидемиолошке ситуације у Србији и Прокупљу, Народна библиотека „Раде Драинац“ је успешно радила у 2020. години. Резултати остварени у ванредним околностима, остаће трајна културна вредност и значајни издавачки подухвати и у наредним годинама.

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*