Радило се претходног месеца: Асфалтирање улица, проширење уличне расвете, помоћ младима…


Као и претходних месеци, а обзиром на лепо време, велика пажња поклања се инфраструктури у граду и околним селима. Улица Косанчић Ивана у Прокупљу је асфалтирана претходног месеца, а завршне радове посетили су члан Градског већа за инфраструктуру Жарко Копривица, начелник Градске управе у Прокупљу Никола Копривица и в. д. директора ЈП за урбанизам и уређење Милисав Брајковић. Да би се кренуло са асфалтирањем, било је неопходно прво подигнути коцку која је била целом дужином улице, заменити водоводну инсталацију, урадити нови горњи строј и извршити нивелисање шахти. Средства за ове радове, у износу од скоро три милиона динара, обезбеђена су из локалног буџета.
Тим поводом, одрађена је анкета са житељима ове улице, где су казали како су задовољни радовима. Њихов одговор је гласио “Свака част локалној самоуправи на добро обављеном послу”!
Поред тога, завршен је ископ канала за кишницу, и постављени су бетонски пропусти у Новој Божурни. Радове су обишли начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић, председник Скупштине Града Прокупља Дејан Лазић и члан Градског већа за инфраструктуру Жарко Копривица. У Новој Божурни ископ канала за кишницу урађен је у дужини од 550 метара, упоредо са насипањем пута. Испред сваке куће постављени су пропусти за одвод атмосферских вода. Из градског буџета, за ове радове, издвојено око 900.000 динара.
Даље, очишћена је дивља депонија у селу Меровац, саниран је прелаз, очишћени канали, постављени пропусти и насипан пут који води до гробља у селу Мршељ, санирана фасада на Дому културе и уграђени пропусти у Великој Плани, завршен ископ канала поред главног пута Горња и Доња Речица, очишћено и продубљено корито потока у Поточићу, очишћењо корито реке у Кончићу, очишћени путни канали на Белом Камену, очишћени наноси из канала и поравњан коловоз са одвозом вишка у Гласовику.
Овог месеца, почели су и радови на реконструкцији крова зграде Градске управе у Прокупљу. Реч је о првој фази радова, где ће бити замењени цреп и лим, кровна конструкција и обавиће се комплетно чишћење таванског простора. Део средстава за реконструкцију крова, у износу од 11.500.000 динара, обезбедило је Министарство за државну управу и локалну самоуправу, док је три милиона динара издвојено из градског буџета. Током наредне године, радиће се на фасади зграде, чиме би била завршена друга фаза реконструкције једног од најлепших објеката не само у Прокупљу, него и у целој Топлици.
Осим радова на путној мрежи у граду и селима, велика пажња поклања се и проширењу уличне расвете. Уговор који је Град Прокупље потписао са извођачем радова обухвата шест градских улица и шест села, где ће се у наредном периоду радити на уличној расвети. У питању су улице Гуте Добричанина, Војислава Илића, део Добричке, Иве Андрића, Радоје Домановића и Пане Ђукића у Прокупљу, а кад је реч о селима, улична расвета радиће се у Горњој Стражави, Бериљу, Малој Плани, Прекадину и Доњем Статовцу.
Локална самоуправа велику пажњу поклања и младима. Тако је Град Прокупље, и ове године, традиционално новчано наградио ученике основних и средњих школа, који су освојили прво, друго и треће место на републичким такмичењима. Вредност новчаних средстава, које је Град Прокупље издвојио за ову намену, износи 874.000 динара. Петнаест првопласираних ученика добило је по 25.000 динара, другопласираних је девет и њима је припало по 20.000 динара, док је

трећепласираних 11 и за њих је издвојено по 15.000 динара. Међу награђенима је и седам школских екипа, и за њих је Град издвојио по 22.000 динара.
Да се заиста брине о младима, сведочи податак да су Фондација “Ана и Владе Дивац” и Град Прокупље, за ученике завршних разреда Пољопривредне школе “Радош Јовановић Сеља” покренули пројекат “Оснаживање младих пољопривредника”. Циљ овог јединственог пројекта јесте да се обезбеди подршка ученицима средњих пољопривредних школа за писање пословних планова и да се подржи предузетнички дух код младих у области пољопривреде. Вредне донације, ове године добило је укупно седам ученика, пет са територије Прокупља. Град Прокупље је са задовољством прихватио да учествује у реализацији овог пројекта, чија укупна вредност износи 1.210.000 динара, и за ту намену, из локалног буџета, издвојено је 600.000 динара.
Поред инфраструктуре и младих, Град Прокупље труди се да изнађе решење како би се заштитили воћари. Ниска откупна цена коју одређује тржиште, проблеми са откупом и недовољни прерађивачки капацитети, само су неки од разлога због којих је градска власт, како би заштитила пре свега пољопривредне произвођаче, покренула иницијативу за изградњу велике хладњаче, путем јавно-приватног партнерства. За ту сврху, Град Прокупље је спреман да издвоји 120 милиона динара, обезбеди локацију и инфраструктуру, уз учешће приватног капитала од 50 одсто. Изградњом хладњаче путем јавно-приватног партнерства са неким удружењем или задругом, умногоме би се побољшао откуп воћа, што би утицало на пољопривреднике да наставе да се баве воћарством, а пре свега на младе да остану на селу и да од свог рада живе и издржавају своје породице.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*