Добитник овогодишње награде „Драинац“ књижевник Милосав Тешић


Добитник овогодишње традиционалне песничке „Драинчеве награде“ је књижевник из Београда Милосав Тешић, саопштио је данас у Прокупљу жири којим је председавао књижевни критичар Горан Максимовић.
Тешић је награђен за збирку песама „Калопера Пера“, штампану 2018. године у издању „Чигоја штампе“.
-Ова година је изузетно важна за град Прокупље и српску културу уопште, јер се у њој обележава 120 година од рођења највећег топличког и великана српског песништва Рада Драинца и 50 година Драинчевих сусрета, рекао је Максимовић на конференцији за штампу у прокупачкој Библиотеци.
Он је нагласио да се књижевник Тешић идеално уклопио у ову јубиларну годину својим богатим песничким опусом, „тако да је ова награда која уједно представља и награду за животно дело, отишла у праве руке“.
Говорећи о награђеној збирци „Калопера Пера“, Максимовић је истакао да је и наслов књиге карактеристичан за стваралаштво и Тешићеву поезију, дубоко утемељену у српску традицију кроз историјско, митско и језичко предање.
-Наслов књиге је заправо парадигма паганског бога Перуна, синонима за громовника, који представља женску верзију српских и митских хероина од антике до савременог доба, почев од царице Теодоре из деветог века, преко Јелене Балшић из српског средњег века, па све до Мине Караџић и песникиње Десанке Максимовић, истакао је Максимовић.
Награда „Драинац“, Милосаву Тешићу ће бити уручена на Драинчевим сусретима песника, 27. августа, у 13 сати, у Свечаној сали Градске куће у Прокупљу.

????????????????????????????????????

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*