Руководство општине Прокупље посетило школу у Житном Потоку: Савремен начин наставе

Ученици шестог разреда ОШ “Вук Караџић” у Житном Потоку освојили су прву награду на недавно одржаном Еко-конкурсу у Београду, под називом „Не прљај. Немаш изговор!“, а како би им честитали, ову школу данас су посетили заменик председника општине Прокупље Мирољуб Пауновић и већница за просвету и омладину Маја Ранђеловић.

Заменик председника општине Мирољуб Пауновић искористио је прилику да, као и претходних година, ђацима првацима уручи поклон књигу „Пажљивкова правила у саобраћају“.

-Веома сам задовољан условима у којима ради ова прокупачка сеоска школа. Драго ми је да смо и ове године обрадовали прваке, њих десеторо, књигама и поклонима. Без обзира на то што се ова школа налази на сеоском подручју, локална самоуправа ће се увек трудити да се услови за рад и учење у њој не разликују од градских школа. Општина Прокупље је у овој буџетској години помогла да се у њој уради комплетна реконструкција тоалета, лед расвета и део подова. Реконструисан је и ученички Дом, у коме током радне недеље бораве деца која не живе у Житном Потоку. Иако нема велики смештајни капацитет, он је веома важан, јер задовољава потребе школе, а то значи да деца која долазе из других села не морају да пешаче по десет километара и више већ остају овде да спавају, рекао је приликом посете Пауновић и додао да ће локална самоуправа наставити да улаже у ову, али и остале прокупачке школе, јер су деца увек била и биће њен приоритет.

Пауновић је нагласио да се општина Прокупље поноси успехом свих својих ђака, па тако и ученика ове школе, који су међу 500 школа у Србији освојили прву награду, која је веома вредна и коју ће уложити у опремање своје школе.

-Треба истаћи да се у овој сеоској школи настава одвија на један савремен начин, уз употребу савремених средстава, што је доказ и гаранција да се овде добро ради. Веома сам задовољан и тиме што је број деце, у односу на неке претходне године, знатно већи. Ако се то настави, читав овај крај ће имати будућност, додао је Пауновић и нагласио да и неке школе у граду, као и ова, која се налази на неких тридесет километара од Прокупља, имају готово исте услове за рад.

Већница за просвету и омладину Маја Ранђеловић похвалила је услове у којима ова школа ради, истичући да је важно што деца имају и две мултимедијалне учионице у којима на савремен начин могу да усвајају нова знања.

-И у периоду који је пред нама, локална самоуправа ће се трудити да свим школама помогне у границама својих могућности. Да увек настојимо да дамо више када су деца у питању, показали смо више пута, јер желимо да се сви образују на најсавременији могући начин. Трудићемо се да истим темпом наставимо. Само у овој буџетској години, Општина Прокупље је у ову школу уложила око пет милиона динара, истакла је Ранђеловић.

Школа у Житном потоку је једна од најстаријих школа у општини Прокупље, постоји преко 120 година. Према неким подацима, школа је, чак пре 129 година, први пут отворена у једној сеоској кући у овом селу. Она ради у врло специфичним условима у планинском месту, које се налази на преко 600 метара надморске висине. Њена специфичност се огледа и у томе да у њој учи преко 90 одсто ромске деце и да су сва из социјално-угрожених породица.

-Поред матичне школе у Житном Потоку, имамо и издвојено одељења у Злати. У оквиру наше школе постоји и Дом ученика, што је још једна специфичност. Он нам је врло драгоцен, јер у њему станују деца, до чијих села нема организованог превоза. Наше ученике у понедељак родитељи доведу до школе и они су ту до петка. Боравак и храна су им потпуно бесплатни, то финансира локална самоуправа. Тренутно у Дому борави 11 малишана, рекао је директор Основне школе „Вук Караџић“ у Житном Потоку Иван Прелић.

Он је додао да у оквиру ове школе постоји и Одељење предшколске групе и Школа за образовање одраслих, која тренутно има 15 полазника.

Према његовим речима, захваљујући локалној самоуправи, која је уложила много у школу, завршене су веома значајне инвестиције.

-Најважније је да је решен санитарни чвор, који уопште није постојао. Завршили смо и комплетну реконструкцију електроинсталације, што је јако битно за безбедност деце и радника школе и урадили смо низ неких мањих преправки, како би услови за рад у школи били пристојни. Све завршавамо захваљујући помоћи наше локалне самоуправе, али нешто што можемо, урадимо и сами. То добро дође, јер уштедимо средства за неке друге потребе. И да не заборавим, и наш превоз такође плаћа локална самоуправа. Трудимо се да функционишемо свакодневно без проблема. О деци, која у току недеље остају у Дому, брину запослени наставници, којима је то додатна активност, јер према организованом плану морају да остану да дежурају и спавају са њима, нагласио је Прелић.

Он је навео да оно што би требало следеће да се уради у овој школи, јесте наставак реконструкције подова, који су стари преко 50 година. Засад су три учионице добиле потпуно нове подове, а директор наводи да је Општина Прокупље обећала да ће се са реконструкцијом осталих наставити ускоро.

-Не могу, а да не поменем велики успех наших ђака на Еко-квизу, који је организовала Фондација СББ. Били су веома креативни, заједно са својим наставницама Иваном Радовановић и Маријом Ристић, показали су да и једна мала сеоска школа може да буде најбоља. Још нисмо одлучили у шта ћемо уложити 2500 евра, колика је награда, али мислим да ћемо опремити кабинет физике и информатике, закључио је директор Прелић.

И наставница физике је овом приликом изразила велико задовољство тиме што су били најбољи у Србији на Еко-конкурсу својим пројектом „Еко-бонтон“.

-Наставница ликовне културе је осмислила пројекат. Заједно са ученицима шестог разреда направили смо игрицу, која је обухватила сва еко правила. У та правила смо уврстили нашу општину и пренели детаље из ње. Употребили смо као иконе важне знаменитости и објекте наше општине, кроз које смо провели тамошње учеснике у квизу и показали им на који начин треба да се понашају, како не би уништавали своју животну околину. Са десне стране ове игрице, дата су и упутства која су објашњавала приказане објекте у игрици, нагласила је наставница физике Ивана Радовановић.

Овај “изазов”, на који су одговорили ученици око 500 основних школа у Србији, организован је у циљу подизања еколошке свести и промовисања значаја очувања животне средине.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*