Са речи на дела : Представљен први део пројекта реконструкције прокупачке Болнице

Ако све буде како треба, са радовима на премештању Опште болнице у Дом здравља требало би да се почне одмах после зиме, чим време то дозволи.
Ово се чуло данас, на представљању првог дела пројекта реконструкције Болнице-енергетска ефикасност, коме су присуствовали председник општине Прокупље Александар Симоновић, председник Скупштине Дејан Лазић, чланови Већа, директори прокупачких здравствених установа: Болнице, Дома здравља и Апотеке са сарадницима.
Поздрављајући присутне, Симоновић је истакао да се ради о једном од најважнијих пројеката који се реализују на нивоу града и да ће његовом реализацијом бити решен велики функционални и смештајни проблем ове здравствене установе чији су објекти стари готово читав век.

„Ради се о значајном пројекту вредном 2,5 милијарде динара који Прокупље без помоћи Владе Србије никако не би могло да реализује, и који ће умногоме побољшати услове лечења и боравка болесника, рекао је Симоновић.
Данас је презентована прва фаза-енергетска ефикасност објекта нове Болнице. Било је речи о савременим вентилационим и системима за загревање и хлађење објекта.

Како је образложено, поштујући високе европске стандарде у енергетској ефикасности, нови објекат Болнице биће опремљен најсавременијим уређајима за вентилацију и загревање болничких соба и савременог хируршког блока, чија је изградња такође планирана овим пројектом.

Нови операциони блок имаће четири хируршке сале, а ради боље енергетске ефикасности и уштеде, расхладни системи ће радити у потпуно херметички затвореном простору. Такав систем ће обезбедити чистоћу ваздуха која се може поредити са планинским, што ће додатно допринети бржем опоравку болесника. Што се тиче смештајног капацитета, он се неће мењати, што значи да ће бити око 350 постеља.

За потребе грејања нове Болнице, биће изграђена и нова котларница. Реч је о савременом систему грејања, који искључује загађење животне околине.

-Оно што се данас чуло је заиста задовољавајуће. Након саветовања са директорима и стручним особљем прокупачких здравствених установа, све ово требало би да усвоји Канцеларија за јавна улагања Републике Србије, која финансира пројекат. Када добијемо сагласност, расписује се тендер за избор извођача радова, казао је председник Симоновић.

Како додаје, Влада Србије подржава реализацију овог пројекта.

-О томе сведочи и изјава председнице Владе Србије, Ане Брнабић, приликом њене последње посете Прокупљу, када је рекла да ће Република помоћи реализацију три најважнија пројекта за Топлички округ, међу којима је и реконструкција зграде Дома здравља и измештање Болнице, казао је Симоновић.
Он је нагласио да руководство Прокупља има одличну сарадњу са Марком Благојевићем, директором Канцеларије за управљање јавним улагањима, који је недавно посетио Прокупље, као и са министром здравља Златибором Лончарем који је укључен у реализацију овог пројекта.

Како закључује председник општине Прокупље, Александар Симоновић, ако све буде како треба, са првим радовима кренуће се на пролеће.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*